Борис Арсов

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Тази статия е за професор от Социалистическа република Македония. За дисидента вижте Борис Арсов (дисидент).

Борис Арсов
Борис Тодоров Арсов
български адвокат и югославски юрист

Роден
Починал
1954 г. (46 г.)

Етносбългари[1][2]
Учил вУниверситет на Монпелие
Борис Арсов в Общомедия

Борис Тодоров Арсов (на македонска литературна норма: Борис Арсов) български адвокат[3] и професор в Социалистическа република Македония, югославски партизанин. Смятан е за първия социолог в Повардарието и основоположник на социологическото проучване на селото и селячеството в страната.[4] Той е също сред първите доктори на науките във Вардарска Македония.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Искане до председателя на Президиума на АСНОМ Ченто от народния представител Арсов на финансова помощ за Крива паланка и Кочани, 15.11.1944 г.
Удостоверение за български произход на Арсов

Роден е в Крива паланка през 1906 година. Завършва основното си образование в родния си град и гимназия в Куманово. През 1926 година заминава да учи право и философия в Монпелие, Франция. Докторската му теза в Сорбоната е на тема „Икономическият живот в Македония в XIX век“.

През 1937 и 1938 година е отговорен редактор на списание „Луч“.[5] През декември 1944 г. става член на Законодателната комисия на Президиума на АСНОМ, назначен е за помощник-повереник (комисар) по правосъдието в Македония от януари 1945 г.

Става професор в Правно-икономическия факултет в Скопие през 1953 г. Делегат е на Второто заседание на АСНОМ.[6]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. commons.wikimedia.org
  2. документ.
  3. ЦДА, Фонд АРСОВ БОРИС
  4. Петре Т. Георгиевски, „Борис Арсов: првиот македонски социолог во проучувањето на селото и Повардарието во триесеттите години од XX век“ во „Социологијата како критика на општествената, образовната и културната промена“, Матица македонска“, Скопје, 2012, 91 стр.
  5. Църнушанов, Коста. Македонизмът и съпротивата на Македония срещу него. София, Университетско издателство „Св. Климент Охридски“, 1992. с. 151.
  6. Македонска енциклопедија, том I. Скопје, Македонска академија на науките и уметностите, 2009. ISBN 978-608-203-023-4. с. 84. (на македонска литературна норма)