Борис Березовски

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Борис Березовски
руски предприемач
Роден: 23 януари 1946 г.(1946-01-23)
Москва, Русия
Починал: 23 март 2013 г. (на 67 г.)
Съри, Великобритания

Борис Абрамович Березовски е руски предприемач, принадлежащ на групата на т.нар. руски олигарси.

Роден е на 23 януари 1946 г. в академично семейство на руски евреи. Следва математика в елитни съветски висши училища.

През 1989 г. учредява компанията „Логоваз“ като смесено съветско-швейцарско предприятие. През ноември 1994 г. става председател на управителния съвет на новооснованата телевизияОРТ“. По-късно придобива телеканала TV6 и 3 ежедневника. През 1996 г. придобива изключителни лицензи за износ на стратегически важни суровини. Заедно с Роман Абрамович придобива контрол над нефтения гигант „Сибнефт“. Президентът Борис Елцин го назначава за известно време за заместник-секретар на Съвета за сигурност. В това качество е натоварен да координира руската политика в Чечения. През 1997 г. е освободен от тази длъжност.

През есента на 1999 г. заедно с Роман Абрамович овладява 2/3 от руската алуминиева индустрия. С издигането на Владимир Путин позициите на Березовски отслабват. От ноември 2000 г. живее извън Русия. През януари 2001 г. продава 49% от акциите на „ОРТ“ на Р. Абрамович, а половин година по-късно продава и акциите си от „Аерофлот“.

От 24 март 2002 г. Березовски не може да напуска Великобритания, тъй като Русия иска неговото екстрадиране. Според някои източници Борис Березовски финансира с огромни средства т.нар. Оранжева революция в Украйна.

Умира на 23 март 2013 г. в дома си в графство Съри.[1]

Мистериозна смърт[редактиране | edit source]

На фона на все по-засилващите се подозрения около смъртта на Борис Абрамович Березовски -анализаторът Николай Стариков  развива своя конспиративна теория за мотивите.Смъртта на Березовски до днес оставя много въпроси. Отговорите на които или се прокрадват презицно дозирани или изобщо не се появяват. Веднага след смъртта на Березовски от следствието упорито започват да говорят за самоубийство. Едва по-късно се спомена вероятността за чужда "намеса".  Британски експерти след  повече от седмицаустановяват , че Березовски  има счупено ребро, без да се изясни приживе ли е получена травмата - да се определи дали нараняването е получено преди или след смъртта.Според Стариков Борис Березовски  не само нямал финансови проблеми, а е очаквал получаването на огромна сума пари. Част от хората, познавали отблизо Березовски, казват, че в последно време той е бил изпаднал в дълбока клинична депресия. Други – обратното, твърдят, че той никога не е губил духа си, а дори и да е бил изпаднал в мрачно настроение след редицата загуби, включително и финансови, в последно време се е чувствал по-добре.

Източници[редактиране | edit source]

  1. РИА Новости: Борис Березовски е мъртъв

2.nstarikov.ru

3.vk.com/nstarikov_club