Бородинска битка

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Бородинска битка
Конфликт: Отечествена война
Vereshagin.Napoleon near Borodino.jpg
Наполеон при Бородино
- худ. Василий Верешчагин (1897 г.)
Период 7 септември 1812 г.
Място с. Бородино, Русия
Резултат фиктивна победа за Франция,
изтегляне на руската армия
Воюващи страни
Flag of France.svg Франция Flag of Russia.svg Руска империя
Командири
Flag of France.svg Наполеон Бонапарт Flag of Russia.svg Михаил Кутузов
Сили
135 000 души 125 000 души
Жертви и загуби
35 000 - 40 000 убити и ранени 44 000 убити и ранени

Бородинската битка е генерално сражение между руската и наполеоновата армии в Отечествената война от 1812 г., една от най-големите битки в епохата на Наполеоновите войни и въобще в световната история — продължила около 14 часа.

Характеризира се с голяма ожесточеност, страховити атаки от страна на французите, свирепи ръкопашни боеве на Шевардинския редут, Багратионовите флеши и др. Късно следобед, след като са вкарали в боя всички свои резерви, французите успяват най-накрая да превземат редутите на левия руски фланг. Руската армия обаче отстъпва организирано, като от своя страна Михаил Кутузов заповядва обща кавалерийска атака на срещуположния фланг. Рейдът на руснаците е толкова впечатляващ, че Наполеон се отказва от идеята да изпрати гвардията в помощ на френското дясно крило, което да доразвие успеха. Нощта пада и сражението на практика завършва без победител. В късните часове руската армия отстъпва и от другите си позиции и това вбесява френския император, понеже той се надява да я довърши на следващия ден, макар самите французи да са силно обезкървени. Докато руската армия съществува, съществува и руската съпротивителна мощ и самата Русия. По-късно страховете му се оправдават напълно.

Въпреки фиктивната победа на Наполеон в Бородинската битка, Отечествената война (1812-1813 г.) е спечелена от Русия и това позволява там да се съхрани самодържавието в продължение на повече от 100 години.