Братислава

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Братислава
Bratislava
Знаме
      
Герб
Страна Словакия
КрайБратиславски край
ОкръгI, II, III, IV, V
Площ367,6 km²
Надм. височина152 m
Население475 503 души (2021)
1294 души/km²
КметМатуш Вало
Основаване907 г.
Първо споменаване907 г.
Пощенски код8XX XX
Телефонен код421 (2)
МПС кодBA, BL, BT
Часова зонаCET (UTC+1)
Официален сайтwww.visitbratislava.com
Братислава в Общомедия

Бра̀тислава (на словашки: Bratislava, [ˈbratislava]; на унгарски: Pozsony; на немски: Preßburg) е столицата и най-големият град на Словакия, административен център на Братиславски край. Населението му е около 463 000 души (2012).[1] Разположен е в югозападната част на Словакия, на двата бряга на река Дунав и на левия бряг на Морава. Градът е единствената национална столица, граничеща с две независими държави – Австрия и Унгария.[2]

Братислава е политическият, културен и стопански център на Словакия. Градът е седалище на президента, парламента и правителството на страната, както и на няколко университета, музеи, театри, галерии и други важни културни и образователни институции.[3] Много от големите словашки стопански и финансови институции също са разположени в града.

Историята на Братислава е повлияна от различни народи – австрийци, евреи, немци, словаци, сърби,[4] унгарци, чехи. От 1536 до 1783 година градът е столица на Кралство Унгария, част от Хабсбургската монархия, и е родно място на много известни словашки, унгарски и немски исторически личности.

География[редактиране | редактиране на кода]

Градът е разположен на река Дунав, в югозападната част на страната, на границата с Австрия и Унгария.

Братислава е на 3-то място по най-малко зелени площи на човек от населението сред столиците на държави от Европейския съюз (след Париж и Мадрид) с 23 m².

Братислава

Климатът в Братислава е умереноконтинентален. Средната годишна температура е 10,5 °C. Средната температура през най-топлия месец (юли) е 21 °C и -1 °C през най-студения (януари). Разграничават се четири сезона, а количеството на валежите е равномерно през цялата година. Често е ветровито, а за климата в града са характерни студена, влажна зима и горещо лято. Столицата е едно от най-топлите и сухи места в Словакия. Пролетта и есента са кратки и преминаването от лято към зима и от зима към лято се осъществява бързо. Най-високата температура, измерена в Братислава, е 39,4 °C, а най-ниската – -20,3 °C. Някои части са уязвими за наводнения от реките Дунав и Морава.

История[редактиране | редактиране на кода]

Между 1536 и 1783 г. е столица на Унгария, под властта на Хабсбургите. Унгарското име на града е Пожон (Poszony).

Други исторически имена на словашки и др. са: Прешпорок (Prešporok), Пожун (Požún), Прешпурк (Prešpurk);[5] също Истрополис, Преслава и Пресбург (Preßburg) – официалното име до 1919 г.

През 1835 г. на всеки три дни отплава по един параход от Пресбург до Пеща, а оттам друг тръгва на всеки 12 дни за Молдова.[6]

След Първата световна война градът става част от новосъздадената независима Чехословакия. Има предложение да бъде наречен Wilsonovo mesto (Уилсъновград) – на американския президент Удроу Уилсън, но в крайна сметка през март 1919 г. е избрано името Братислава – на средновековния бохемски владетел Бретислав I.

Население[редактиране | редактиране на кода]

Населението на Братислава е 465 327 души (1 юни 2012).

Управление[редактиране | редактиране на кода]

Икономика[редактиране | редактиране на кода]

Инфраструктура[редактиране | редактиране на кода]

Култура[редактиране | редактиране на кода]

Известни личности[редактиране | редактиране на кода]

Родени в Братислава
Починали в Братислава
Други

Фотогалерия[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

Цитирани източници
  • Brochure – Welcome to Bratislava (PDF) // bratislava.sk. bratislava.sk, 2006. Посетен на 25 април 2007. (на английски)
  • Population on December 31, 2012 // bratislava-slovakia.eu. bratislava-slovakia.eu, 31 декември 2012. Посетен на 21 април 2014. (на английски)
  • Srbi u Slovačkoj // Project Rastko, 2010. Посетен на 14 февруари 2014. (на сръбски)
  • Swire, Dominic. Bratislava Blast // Finance New Europe, 2006. Архивиран от оригинала на 2006-12-10. Посетен на 8 май 2007. (на английски)
  • Votruba, Martin. Bratislava's Name // Slovak Studies Program. University of Pittsburgh, 2010. Архивиран от оригинала на 2010-06-02. Посетен на 30 юни 2010. (на английски)

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]