Брашнен червей

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Брашнен червей
Класификация
царство:Животни (Animalia)
(без ранг):Двустранно симетрични (Bilateria)
тип:Членестоноги (Arthropoda)
клас:Насекоми (Insecta)
разред:Бръмбари (Coleoptera)
серия:Cucujiformia
семейство:Чернотелки (Tenebrionidae)
род:Tenebrio
вид:Брашнен червей (T. molitor)
Научно наименование
Linnaeus, 1758
Обхват на вкаменелости
Брашнен червей в Общомедия
[ редактиране ]
Брашнен бръмбар

Брашнените червеи (Tenebrio molitor) са ларвната форма на брашнените бръмбари. Както всички холометаболни насекоми, те преминават през 4 жизнени стадия: яйце, ларва, какавида и имаго. Ларвите достигат до 2,5 cm, докато имагото е между 1,25 и 1,8 cm дължина.

Разпространение[редактиране | редактиране на кода]

Брашнените червеи се срещат най-често в мелниците, но в наши дни те често се отглеждат и от развъдчици с различни цели. Най-често те са използвани като храна за различни насекомоядни влечуги, риби или птици. Те са много богати на протеини и това ги прави много добър източник на храна за тези животни.

Възпроизводство[редактиране | редактиране на кода]

Брашнените бръмбари са доста плодовити. Един женски екземпляр може да снесе около 500 яйца. Развитието на тези яйца до друг възрастен екземпляр зависи най-вече от температурата и проветрението.

Ларвен период[редактиране | редактиране на кода]

По време на ларвния стадий се повтаря многократно линеене, защото тялото на ларвата нараства, а екзоскелетът ѝ остава с по-малък обем.

Какавиден период[редактиране | редактиране на кода]

Какавида

Брашненият червей остава в своя какавиден стадий от 3 до 30 дни (зависи от температурата и проветрението). По време на този период ларвата първоначално е бяла и постепенно сменя цвета си до кафяв.

Времето за което се преминава през всички периоди:

  • Като яйце: 10 – 12 дни.
  • Като ларва: 12 – 54 дни.
  • Като какавида: 3 – 30 дни.
  • Като имаго: 60 – 90 дни.

Източници[редактиране | редактиране на кода]


  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Mealworm в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​