Бра д'Ор

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Бра д'Ор
45.8603° с. ш. -60.7789° и. д.
Местоположение в Канада
Местоположениепровинция Нова Скотия
Координати48°51′ с. ш. 60°49′ з. д. / 48.85° с. ш. 60.816667° з. д.
ПритоциДенис, Мидъл Ривър, Бадек, Скай, Джордж, Уошабук
Дължина100 km
Ширина50 km
Площ1099 km2
Воден обем32 km3
Надм. височина0 m
Бра д'Ор в Общомедия

Езерото Бра д'Ор (на английски: Bras d'Or Lake; на френски: Lac Bras d'Or) е най-голямото езеро в провинция Нова Скотия. Площта му, заедно с островите в него е 1099 км2[1], която му отрежда 40-о място сред езерата на Канада. Площта само на водното огледало без островите е 1091 км2[1]. Езерото се намира на морското равнище[1].

Разположението на езерото Бра д'Ор на остров Кейп Бретон

Езерото заема централната понижена част на остров Кейп Бретон, като в действителност представлява проток, разделящ острова на две отделни части. На север, езерото е „затапено“ от остров Булардери, от двете страни на който са протоците (канали) Литъл Бра д'Ор (на запад) и Сейнт Андрюс Чанъл (на изток), а на юг протока-канал Сейнт Питър Инлет. Езерото Бра д'Ор има дължина от североизток на югозапад 100 км и максималната му ширина е 50 км. Максимална дълбочина 287 м. Обемът му е 32 км3. Водата в езерото е по-слабо солена в сравнение с океанските води около остров Кейп Бретон.

Езерото има силно разчленена брегова линия (дължина над 1000 км), с множество заливи, които представляват почти отделни затворени басейни – на север (Литъл Бра д'Ор, Грейт Бра д'Ор, Сейнт Андрюс, Сейнт Патрик, Бадек, Нянза и Уикокомач), на юг (Денис, Сейнт Питър, Източен залив и Западен залив), няколко полуострова, отделящи отделните басейни и няколко малки острова с обща площ от 8 км2).

В езерото се вливат множество малки реки: Денис, Мидъл Ривър, Бадек, Скай, Джордж, Уошабук и др.

По бреговете на езерото има множество на селени места и пристанища, много от които са туристически центрове, предлагащи идеални условия за спорт и отдих в и край водите на Бра д'Ор.

На езика на местните индиански племена микмак езерото се казва "pitu'pok" или "pitu'pa'q" (в превод „място със солена вода“).

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Bras d'Or Lake в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​