Британски музей

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Британски музей
British Museum
Главният вход
Главният вход
Карта
Местоположение в London Borough of Camden
Видмузей
МестоположениеЛондон, Великобритания
АрхитектРобърт Смърк
СтилНеокласицизъм
Изграждане1823 – 1847 г.
Сайтwww.thebritishmuseum.ac.uk
Британски музей в Общомедия

Британският музей (на английски: British Museum) в Лондон е сред най-големите и най-богати музеи в света. През 2013 г. е петият най-посещаван музей в света с близо 6,7 млн. посетители. [1]

Началото[редактиране | редактиране на кода]

Музеят възниква, когато през 1753 г. доктор Ханс Слоън (Sir Hans Sloane, 1st Baronet, 1660 – 1753) преотстъпва на страната си огромната си колекция. Той е бил лекар и учен и е събирал литература и изкуство. Парламентът решава да съхранява тази колекция под името „Британски музей“.

Тогава той се помещава в къща на име Монтагю Хаус в лондонския квартал Блумсбъри и отваря вратите си на 15 януари 1759 г. Поради непрекъснато нарастващия обем на колекцията, а също и поради големия брой посетители, през 1824 г. е решено музеят да се премести в нова, по-голяма, специално построена за него сграда – това е днешната сграда. С годините някои сбирки са изнасяни в други сгради – отново поради липса на място.

Сградата[редактиране | редактиране на кода]

Сградата на музея, която е завършена през 1848 г., има квадратни основи. Неин архитект е Роберт Смерк. Той покрива 13,5 акра и осигурява работа на 1200 души. Планирането на вътрешния двор на музея, който обхваща читалнята на някогашната Британска библиотека, е направено от известния съвременен архитект Норман Фостър. Покривът на вътрешния двор е конструкция от стъкло и стомана, която се състои от 1656 двойки стъклени плоскости, и е поставена през 2000 г. Вътрешният двор има площ 7100 m² и е най-големият покрит площад в Европа.

Фондове[редактиране | редактиране на кода]

Панорама на старата читалня на Британската библиотека, 1857 – 1997 (ремонтирана и обновена през 2000 г.)

Музеят показва днес около 6 милиона обекта, които документират културната история на човечеството от най-стари времена до днешния ден. Прочут е с египетските мумии, розетския камък, мраморите на Елгин и др. съкровища. Поради липса на място складовете му също са препълнени с произведения на изкуството.

В библиотеката на Британския музей се намират повече от 7 млн. печатни книги, около 105 хиляди ръкописа, повече от 3 хиляди папируса. Тя е част от Британската библиотека.

Първоначално е открит като сбирка на находки от Древен Египет, Древна Гърция, Асирия и други страни. Днес колекциите му обхващат период от античността, Средновековието и Ренесанса.

В музея има много рисунки, гравюри, медали, монети и книги от различни епохи.

Входът в Британския музей е безплатен. Забавен куриоз е, че на щат в музея се водят 6 котки, които да ловят мишки.

От 1926 г. Британският музей издава списанието „British Museum Quarterly“.

Музеят има 10 раздела (доисторически, египетски, гръцки, римско-британски, средновековен, Ренесансов, източен, нумизматичен и др.) и Британската библиотека.

Разделът нумизматика включва монети и медали от различни страни и епохи, включително и древногръцки, древноримски, персийски и т.н., а също и кралската колекция на крал Джордж IV.

Обширната етнографска колекция на Британския музей съдържа паметници на културата от Африка, Америка, Океания и др.

Отдели[редактиране | редактиране на кода]

Интериор на Британския музей
  • Ранна история и Европа
  • Близък изток
  • Египет и Судан
  • Гръцки и римски антики
  • Африка, Океания и Америка
  • Монети и медали
  • Гравюри и картини

Забележителни експонати[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Hunter, Marnie. World's top 20 museums // CNN. Cable News Network. Turner Broadcasting System, Inc., 17 юни 2014. Посетен на 18 юни 2014. (на английски)

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата British Museum в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​