Брутия Криспина

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Криспина
'римска императрица'
L'Image et le Pouvoir - Tête de Crispine 01.jpg
Бюст на Брутия Криспина
Лични данни
Управление 178–182 г.
Пълно име Брутия Криспина
Родена 164 г.
Починала ок. 187 г.
Капри
Предшествана от Фаустина Млада
Наследена от Флавия Тициана
Семейство
Брак Комод (император)
Династия Нерво-Антонинова
Баща Гай Брутий Презенс


Брутия Криспина (на латински:CRISPINA AVGVSTA, * 164; † 187 или 188 на Капри) е римска императрица, съпруга на римския император Комод. Има титлата Августа.

Криспина е дъщеря на Гай Брутий Презенс, който два пъти е бил римски консул. Сестра e на Луций Брутий Квинтий Криспин (консул 187 г.). Внучка е на Лаберия Хостилия Криспина, дъщеря на Маний Лаберий Максим. Баща ѝ произхожда от Volceii, Лукания. Семейството ѝ се е ползвало с доверието на императорите Адриан, Траян, Антонин Пий и Марк Аврелий.

През лятото на 178 г. Криспина се омъжва за Комод. Церемонията е била скромна, но все пак събитието е било отбелязано с отсичането на нова емисия монети. Както повечето бракове между младежи от висшето римско общество и бракът на Криспина и Комод е уреден и има политически характер: идеята за него възникнала по време на среща между Марк Аврелий и Гай Брутий. Комод не харесвал съпругата си — тя е била красива, но според слуховете и много високомерна, а и безплодна.

През 182 г. Криспина е обвинена в изневяра и измяна и по заповед на съпруга й е заточена на остров Капри, където е и екзекутирана. Често убийството й се свързва със заговора на Луцила срещу Комод. Някои учени датират смъртта ѝ към 187 г.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • W. Henze: Bruttius (11). In: Paulys Realencyclopädie der classischen Altertumswissenschaft (RE). Band III,1, Stuttgart 1897, Sp. 915.
  • Giuliano Volpe, Contadini, pastori e mercanti nell'Apulia tardoantica, Edipuglia, 1996, ISBN 8872281652, p. 227.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]