Хамбургер

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Бургер)
Тази статия е за вида сандвич. За футболния отбор вижте Хамбургер ШФ.

Хамбургер
Хамбургер с пържени картофи и бира
Хамбургер с пържени картофи и бира
Видосновно ястие
ПроизходГермания / САЩ
Сервиранегорещ
Основни съставкикайма, хляб
Хамбургер в Общомедия
„Hamburger Rundstück“ се счита за предшественика на съвременния хамбургер.
Приготвяне на хамбургери в ресторант за бързо хранене.

Хамбургерът е вид сандвич, състоящ се от плоско говеждо кюфте, което се слага в разрязано на две кръгло хлебче. Хамбургерите често се предлагат с различни сосове, най-често кетчуп, майонеза и горчица. Обикновено се прибавят гарнитури от типа на маруля, домати, лук, кисели краставици и кашкавал. Хамбургер гарниран със сирене се нарича чийзбургер. Традиционно се продава в закусвални, но се среща и като евтино ястие в някои ресторанти от висок клас. Съществуват много международни и регионални вариации на хамбургера.

История[редактиране | редактиране на кода]

Съществуват множество теории за произхода на хамбургера.[1] Според някои изследователи, ястието е популярно в Хамбург (на когото е кръстен сандвича) към 1869 г. под името „Rundstück warm“ („топло хлебче“)[2] и се яде от много емигранти по пътя им към Америка. Според други, хамбургерът е създаден за пръв път в Америка през 1900 г. от датски имигрант в Ню Хейвън, Кънектикът.[3] Противници на това твърдение считат за родина на хамбургера град Хамбург в Германия и за негов откривател – Ото Куасе.[4] Все пак, сандвичът добива национална известност след търговското изложение в Сейнт Луис през 1904 г. Спорът относно първосъздателя продължава и до днес.

Днес[редактиране | редактиране на кода]

Хамбургерите обикновено се свързват с ресторантите за бързо хранене. Хамбургерите, които се сервират в големите вериги, най-често се произвеждат масово в заводи и замразени за доставка. Тези бургери са тънки и с една дебелина, различаващи се от традиционните американски бургери, които са по-дебели и приготвяно ръчно. Повечето хамбургери са кръгли, но вериги като Уендис предлагат и квадратни такива. Обичайно месото им се изпича добре от мерки за безопасност.

McDonald's продават Биг Мак, което е един от най-продавани хамбургери в света, с около 550 милиона продавани бройки годишно само в САЩ.[5]

Хамбургерите често се сервират като бърза вечеря, на пикници или като храна на купони и често се готвят навън на барбекю.

Безопасност[редактиране | редактиране на кода]

Тъй като суровите хамбургери могат да съдържат вредни бактерии (като Escherichia coli O157:H7), Министерството на земеделието на САЩ препоръчва месото да се приготвя при вътрешна температура от 71 °C.[6]

Варианти[редактиране | редактиране на кода]

Бургерите могат да се правят с месо, различно от телешко.[7] Например, пуешки бургер има пуешко месо, пилешки бургер има пилешко месо и т.н. Бургер, който не съдържа месо, се нарича веджибургер и често използва заместител на месо като тофу или други.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]