Бурни устреми

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Бурни устреми (на немски: Sturm und Drang) е течение в немската литература, развило се от около 1767 до около 1785 г., наричано още „епоха на гения” поради възхвалата на гения като „първообраз на висшия човек и творец”[1].

Направлението получава названието си през 1920-те год. от едноименната трагедия на Фридрих Максимилиан Клингер, в която са представени бурните устреми на едно младо поколение към емоционална освободеност и творческо себеосъществяване. Може да бъде отнесено към европейския предромантизъм.

Новият поет[редактиране | редактиране на кода]

Предпоставка за възникването на течението Бурни устреми са идеите на късното немско Просвещение. В центъра на новата естетика е положена творческата гениалност. Геният черпи своята градивна енергия не от книжните знания, а от мълниеносно проблясващия божествен пламък на вдъхновението. Изгражда се представата за поета като божи наместник и върховен жрец.

Сценичен език[редактиране | редактиране на кода]

Първо издание на „Разбойници“ от Фридрих Шилер, 1781

Предпочитан жанр на творците от това литературно направление става драмата. В произведенията им се разисква преди всичко конфликтът на природно надарения гений с ограниченията на съществуващия световен ред. Действащите лица често приемат облика на разбойници [2] и престъпници. Формален образец за драматурзите от Бурни устреми става творчеството на Шекспир, на мястото на поетите от античността, преди всичко гръцката.

На театралната сцена излиза простолюдната и всекидневна реч. Тя олицетворява бунта на младите писатели срещу аристократичната дворцова култура и отзивчивостта им към пренебрегвани дотогава идеали като природа, душа, народ.

По-значими представители[редактиране | редактиране на кода]Българско понятие[редактиране | редактиране на кода]

В българската германистика е утвърдено понятието Бурни устреми [3], за разлика от буквалното и неблагозвучно Буря и устрем и руското Буря и натиск.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Gero von Wilpert, Sachwörterbuch der Literatur, Stuttgart 1969, S. 747
  2. Виж драмата на Фридрих Шилер „Разбойници“ (Die Räuber), 1781
  3. Виж Константин Гълъбов, „Гьоте. От барок и рококо към реализъм и класицизъм в литературата“, С. НИ. 1961