Бъфало (езеро)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вижте пояснителната страница за други значения на Бъфало.

Бъфало
60.2333° с. ш. -115.4333° и. д.
Местоположение в Канада
МестоположениеСеверозападни територии
Координати60°14′ с. ш. 115°26′ з. д. / 60.233333° с. ш. 115.433333° з. д.
Притоцирека Бъфало
Оттокрека Бъфало
Дължина50 km
Ширина18 km
Площ612 km2
Надм. височина265 m

Езерото Бъфало (на английски: Buffalo Lake) е 14-о по големина езеро в Северозападните територии на Канада. Площта му, заедно с островите в него е 612 км2[1], която му отрежда 70-о място сред езерата на Канада. Площта само на водното огледало без островите е 611 км2[1]. Надморската височина на водата е 265 м[1].

Карта на езерото Бъфало

Езерото се намира в най-южната част на Северозападните територии на Канада, на 47 км южно от Голямото Робско езеро. Дължината му от запад на изток е 50 км, а максималната му ширина – 18 км.

Бъфало за разлика от повечето от канадските езера е със слабо разчленена брегова линия без характерните заливи, полуострови, протоци и острови. В езерото има само няколко малки островчета с обща площ от 1 км2.

През езерото протича река Бъфало, която се влива от юг в Голямото Робско езеро.

По бреговете на езерото няма постоянни селища, но през краткия летен сезон и посещавано от стотици любители на лова и риболова. По-голямата, източна част на Бъфало попада в северозападната част на националния парк „Уд Бъфало“.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Баффало (озеро, Северо-Западные территории)“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​