Бьоф Строганов

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Бьоф Строганов

Бьоф Строганов (на английски език - Beef Stroganoff, на руски език - Бефстроганов) е ястие, което в най-простия си вариант представлява крехко телешко месо със сос от гъби и заквасена сметана, сервирано с гарнитура от сварен ориз или макаронени изделия.

История[редактиране | редактиране на кода]

Приетата история на това ястие ни връща в 90-те години на XIX век, когато един готвач на служба при граф Александър Григоревич Строганов, 1795-1891 г., известният руски генерал, измисля рецептата за едно кулинарно състезание в Санкт Петербург, въпреки че трябва да се отбележи, че рецепти за месо, задушено в сос на основата на заквасена сметана, са доста типични за средновековната руска кухня.

За първи път рецептата за това ястие е записана официално през 1861 г., в готварската книга на Елена Молоковец.

След падането на Руската империя, ястието се сервира популярно в китайските хотели и ресторанти преди началото на Втората световна война. Руски и китайски имигранти, както и американски военнослужещи, разположени в предкомунистически Китай, пренасят няколко варианта на ястието в САЩ, което вероятно е причина за популярността му през 50-те години на миналия век.

Ястието е също много популярно в Бразилия, където е познато като „строганоф“ или „естроганофе“, но рецептата там малко се различава, защото към сметаната се добавя доматен сос.

Руският Бьоф Строганов се сервира обикновено с юфка или каша от елда. Може да се сервира и с картофи. Сосът обикновено съдържа повече сметана, поради което има бял до сив цвят за разлика от познатия в САЩ и Китай кафяв сос.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]