Бяло швейцарско овчарско куче

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Бяло швейцарско овчарско куче
Характеристики
РъстМъжки: 60 – 66 см
Женски: 55 – 61 см
ТеглоМъжки: 30 – 40 кг
Женски: 25 – 35 кг
Произход
Страна Швейцария
Година1882
Класификация по МФК
Група1
Секция1
Стандарт347 (призната условно)
Бяло швейцарско овчарско куче в Общомедия

Бялото швейцарско овчарско куче (известно още като американо-канадско бяло овчарско куче, бяло немско овчарско куче) е порода куче с отлични работни качества, същевременно бдително куче-пазач и добър домашен компаньон.

Въведение[редактиране | редактиране на кода]

Съществуват две разновидности на породата:

  • дългокосместа
  • късокосместа

В САЩ и Холандия са по-популярни късокосместите бели овчарки, в Германия, Франция, Австрия и други страни – дългокосместите.

Стандарт на породата[редактиране | редактиране на кода]

Общ вид[редактиране | редактиране на кода]

Първото впечатление от бялото швейцарско овчарско куче е за здраво, подвижно, добре замускулено животно, бдително, изпълнено с живот, с желание за работа интелигентно и уравновесено. Добре балансирано, с хармонично развити предна и задна част. Кучето е по-дълго отколкото високо, представя се с очертания от меки и плавни извивки повече отколкото да е заъглено. Изглежда солидно и едро, а не тънко и източено. Когато е в почивка и когато се движи прави впечатление на мускулест атлет жив, пъргав и подвижен без изглед на тромавост или флегматичност.

Идеалното куче се определя „излъчва благородство и аристократизъм“ – наистина трудно за дефиниция, но когато го погледнеш, впечатлението е ясно забележимо и непогрешимо. Второстепенните полови характеристики са ясно изразени и всяко животно прави определено впечатление на мъжественост или женственост, съобразно пола си.

Източници[редактиране | редактиране на кода]