Бял боклук

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Бял боклук (на английски: white trash) е груб термин, нерядко използван в обикновената реч в САЩ за обозначение на декласираните бели американци, често живеещи като безработни, с нисък социален статус и ниво на образование. Тази категория хора често страда от алкохолизъм, склонна е към закононарушения и антиобществено поведение. Наричайки някого „бял боклук“ означава да го обвините в социален, финансов или образователен банкрут.[1]

История[редактиране | редактиране на кода]

Терминът се появява през 1820-те години и се употребява за белите наемници, работещи наравно с негрите, които изпълняват нискоквалифицирана работа, конкурирайки се с тях за тези работни места, ресурси или даже за техните партньори в брака. Изразът навлиза широко в употреба през 1830-те години и се използва от богатите южняци.

В изкуството[редактиране | редактиране на кода]

Авторката на класическата аболиционистка книга „Чичо Томовата колибаХариет Бичър Стоу нарича глава в своето произведение „Беден бял боклук“ (англ. Poor white trash), стремейки се да покаже живота на белите бедняци, по своето положение и равнище на живот малко отличаващи се от черните роби.

Фернандо Нороня (Fernando Noronha and Black Souls) в албума си „Changes“ от 2003 г. изпява песента „White Trash“.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Marbry, Bill (2011). Talkin' White Trash.