ВМРО - Българско национално движение

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на ВМРО.

ВМРО –
Българско национално движение
BMPO Coat of arms.png
Ръководител Красимир Каракачанов
Основана 1989 г.
Предшественик Съюзът на македонските културно-просветни дружества
Щаб София, Район „Възраждане“, улица „Пиротска“ №5
Идеология Национализъм, Консерватизъм
Цветове червено, черно
Народно събрание
0 / 240
Европейски парламент
1 / 17
Сайт www.vmro.bg

ВМРО – Българско национално движение (ВМРО–БНД) е националистическа българска политическа партия. Акронимът ВМРО идва от историческата Вътрешна македонска революционна организация, на която ВМРО – БНД се самоопределя като наследник. Лидер на партията е Красимир Каракачанов. Партийната централа се помещава в Македонския културен дом на улица „Пиротска“ №5 в София.

История[редактиране | edit source]

ВМРО – СМД[редактиране | edit source]

Шествие на ПП „ВМРО – БНД“ в София, 2003 година.
Шествие на ПП „ВМРО – БНД“; „Български марш“, 27 ноември 2012 година.

През 1989 година, при започналата демократизация на България, културно-просветните клубове „Гоце Делчев“ в София и Варна се активизират. Те са приемници на Съюза на македонските емигрантски организации, културно-просветна и обществена организация на македонските българи в Царство България, разтурена скоро след Деветосептемврийския преврат от 1944 година. До края на годината се създават дискусионен клуб „Вардар“ в Благоевград, македоно-българско дружество „Тодор Александров“ в Петрич, дружества във Велико Търново, Пловдив, Гоце Делчев и други, като общо 23 дружества взимат участие във Възстановителния конгрес на Съюза на македонските културно-просветни дружества в България. Той е проведен на 5 януари 1990 година в Македонския културен дом в София, като за председател на организацията е избран доц. Димитър Гоцев, за негови заместници Стоян Бояджиев и Христо Тенев, а за секретари Евгений Еков и Красимир Каракачанов[1].

На 16 декември 1990 година се състои Първия редовен конгрес на Съюза на македонските културно-просветни дружества (СМКПД), на който името на организацията е променено на ВМРО – Съюз на македонските дружества (ВМРО – СМД). Взима се решение, освен с просветна и културна дейност, дружеството да оказва и влияние в политическия живот в България, като изиграва роля при признаването на независимостта на Република Македония. През 1994 година чрез предизборно споразумение Анатолий Величков и Евгений Еков са избрани за депутати от листата на СДС. На третия поред конгрес на организацията, състоял се на 24-25 март 1995 година в Кюстендил, е избрано ръководство в състав Красимир Каракачанов, Райна Дрангова и Евгений Еков[2]. Между 1992-1995 година Стоян Бояджиев е председател на организацията, а след това е неин почетен председател.

През февруари 1997 година в Петрич се провежда четвърти поред конгрес на ВМРО – СМД. За едноличен председател на организацията е избран Красимир Каракачанов[3], а за негови заместници – Райна Дрангова и Валентин Китанов. За почетен председател е избран Иван Татарчев. На изборите от същата година Красимир Каракачанов и Анатолий Величков са избрани за депутати от листата на ОДС. ВМРО – СМД се реорганизира в общобългарска национална организация, заради което несъгласна с политиката група се отцепва във ВМРО – СМО. През 1999 година добавката „Съюз на македонските дружества“ отпада от името на организацията, заменено от „Българско национално движение“ (ВМРО – БНД) – като вече регистрирана политическа партия. През 2000 година друга група от организацията се отцепва във ВМРО – БДД[4]. В Пазарджик е регистрирана Фондация „ВМРО“, която включва имотите на бившите македонски дружества. Така се дава начало на широки дискусии дали подобна фондация е законна и морална. През 2001 година от организацията се отцепва и софийската младежка организация, начело с Анатолий Величков[5].

За периода 1990–1999 година ВМРО – СМД активно участва в обществения живот на България. През май 1991 г. в Благоевград се провежда Втори велик македонски събор, на който присъстват дейци и симпатизанти на Македонското дело от България, Вардарска и Егейска Македония и членове на Македонската патриотична организация в САЩ, Канада и Бразилия. По инициатива на ВМРО – СМД в Кюстендил е възстановен разрушеният от комунистите паметник на Тодор Александров – легендарен водач на Организацията в периода 1911-1924 г. Възстановен е и неговият гроб в Пирин планина над село Сугарево, Мелнишко. Установяват се връзки със сродни организации в Република Македония, като ВМРО – Татковинска на Димитър Църномаров и ВМРО – Охрид на Владимир Паунковски. През 1990 година ВМРО – СМД излиза с декларация в подкрепа на независимостта на Република Македония и излизането ѝ от състава на Югославската федерация. През 1993 година ВМРО – СМД организира протест срещу връчването на акредитивните писма на посланика на САЩ в България – г-н Уилям Монтгомъри, който заявил, че ще иска промяна на българската конституция и признаване на „македонско малцинство“ в България. Печатен орган на ВМРО – СМД е вестник „Македония“.

ВМРО – БНД[редактиране | edit source]

По пътя за вр. Шипка, 3 март 2012 г.

На местните избори през 1999 г. ВМРО успява да спечели кметски места в общините Стамболийски, Своге, Елин Пелин, Бяла. Успехи постигат кандидат-кметовете на ВМРО в Пловдив, Кюстендил, Благоевград, Стара Загора, Велико Търново и др. 123 представители на Организацията са избрани за общински съветници. Председателите на общинските съвети в Благоевград и Кюстендил са членове на ВМРО. От общо гласували 867 464 души (по местата, където ВМРО участва самостоятелно), Организацията получава 51 333 гласа, което прави 5,92%.

На парламентарните избори през 2001 година ВМРО участва в коалиция с движение „Гергьовден“, като постигна резлутат 3,63 %. ПП „ВМРО – Българско национално движение“ участва на парламентарните избори през 2005 година в Коалиция „Български народен съюз“ и като парламентарно представена сила има петима депутати в 40-то Народно събрание. През юни 2007 година ПП „ВМРО – Българско национално движение“ предлага изменение в закона за изборите, което включва въвеждане на задължително гласуване и образователен ценз (завършено основно образование) за имащите право на глас.[6] През 2008 година ПП „ВМРО – Българско национално движение“ заедно с ПП Лидер и Земеделския народен съюз формират коалиционното движение „Напред“[7], което се разпада и вместо това влизат в коалиция с Ред, законност и справедливост[8], но не излъчват свои депутати на парламентарните избори през 2009 година. През 2010 година на редовен конгрес от ВМРО се отцепва ПП „Вяра Морал Родолюбие Отговорност – Национален Идеал за Единство”. В последствие през 2012 г. ПП „Вяра Морал Родолюбие Отговорност – Национален Идеал за Единство” се преименува на ПП „Национален Идеал за Единство”. [9]

На президентските избори през 2011 година ПП „ВМРО – Българско национално движение“ издига за кандидат своя лидер Красимир Каракачанов, който получава 33 236 гласа (0,99%). На проведените по същото време местни избори кандидатът на партията Пенчо Чанев е преизбран за кмет на Община Златарица. ПП „ВМРО – Българско национално движение“ участва в различни коалиции, чиито кандидати печелят също в общините Криводол, Мирково, Симитли и Струмяни.

На 5 септември 2012 г. ПП „ВМРО – Българско национално движение“ изпраща отворено писмо, адресирано до всички патриотични партии и граждански организации в страната, съдържащо призив за национално обединение в общ патриотичен съюз преди предстоящите парламентарни избори през 2013 г.[10] [11] [12] [13]

На изборите за народни представители, проведени на 12.05.2013 г. ПП „ВМРО – Българско Национално Движение“ печели 66 803 гласа или 1.886% от имащите право на глас. [14]

Символи[редактиране | edit source]

 • Знаме – правоъгълна форма, разделено на две равни части, като горната част е в червен цвят, а долната – в черен и със златен надпис в средата ВМРО
 • Герб с форма на щит, разделен на червена горна част и черна долна част, със златен кант по края и изправен коронован златен лъв обърнат на дясна хералдическа страна, разположен в средата.
 • Печат – кръгъл с надпис в средата ВМРО и околовръст Българско национално движение
 • Официален празник – 23 октомври.
 • Девиз – „Единство и сила“.
 • ВМРО има почетен знак, значки и почетни листи, с които отличава лица със заслуги към България и Организацията.
 • Химн – „Изгрей зора на свободата“.[15]

Политическа идеология[редактиране | edit source]

Икономически възгледи[редактиране | edit source]

Обявяват се за повишаване на икономическата свобода чрез намаляване на административните пречки пред бизнеса, за постигане на баланс между държавата и бизнеса и за развитието на икономика, базирана на знанието. Намаляване на данъците: например намаляване на осигурителната тежест, както и данъчни преференции за значими инвестиции.

Критики и противоречия[редактиране | edit source]

ПП „ВМРО – Българско национално движение“ често пъти е свързвана с организации с крайно десни и неонацистки възгледи и дейност, в частност Български национален съюз (БНС) и пловдивския клон на международната неонацистка организация Кръв и чест.[16][17][18][19][20][21] От ръководството на ПП „ВМРО – Българско национално движение“ се дистанцират категорично от националсоциалистическата идеология, заявявайки родолюбивата според тях същност на ВМРО-БНД.[22][23]

Външни препратки[редактиране | edit source]

Вижте също[редактиране | edit source]

Бележки[редактиране | edit source]

 1. Каракачанов, Красимир. ВМРО – 110 години борба за българщината, Македония Прес, София, 2004, стр.252-264.
 2. Каракачанов, Красимир. ВМРО – 110 години борба за българщината, Македония Прес, София, 2004, стр.265-270.
 3. ВМРО – Съюз на македонските дружества ВМРО – СМД, Справочник „ОМДА“
 4. „ВМРО – малкият Давид срещу големите партии“, в. „Стандарт“, 20.07.1998
 5. Македонски шпиони изнасят архивите на ВМРО в Скопие, докато войводите се карат, http://www.blitz.bg, 27.09.2010 г.
 6. „ВМРО предлага образователен ценз за право на вот“, както и принципа на уседналост, отпадане на деня за размисъл и оповестяването на екзитпола в реално време. – vsekiden.com, 07.06.2007
 7. Движение „Напред“ към властта, http://www.capital.bg, 13.06.2008 г.
 8. РЗС, ВМРО, ЕНП, ЗНС и СЕК се обединиха за националния вот, http://dariknews.bg, 13.06.2009 г.
 9. ВМРО – НИЕ вече ще се казва само НИЕ
 10. ВМРО – БНД: Само общ съюз между всички български патриоти ще спаси България
 11. ВМРО иска националистическо съединение за изборите
 12. ВМРО иска обединение на патриотичните партии
 13. Каракачанов: Обединени ще бъдем по-силни; БНТ
 14. Резултати от избори за народни представители 12.05.2013 г.
 15. Устав на ПП ВМРО – Българско национално движение, http://vmro.bg
 16. Международни подразделения на Кръв и чест
 17. ((bg))  Почетохме паметта на Владо Черноземски във Велинград. // www.bgns.net, 14.10.2012. Посетен на 15.10.2012. Вчера, във Велинград, Български Национален Съюз проведе възпоменателно траурно шествие по случай 78 години от подвига и геройската смърт на Владо Черноземски. [...] По традиция, участие взеха и нашите приятели от „Кръв и Чест” Пловдив.
 18. ((bg))  Пост. соц. национализъм – от пародия до трагедия. // 29.11.2009. Посетен на 15.10.2012.
 19. ((bg))  Благотворителен футболен турнир. // Посетен на 15.10.2012. На 18-ти август 2012 г. се проведе благотворителен футболен турнир в подкрепа на задържаните националисти от Сандански под надслов „Заедно срещу репресиите”. [...] Турнира беше организиран от „Национална съпротива”, с помощта на „Кръв и чест” и ВМРО [...].
 20. ((bg))  Коментар на ХоРа относно отлагането началото на делото за нападение в трамвай 20. // ХОра срещу РАсизма. Посетен на 15.10.2012.
 21. ((bg)) Енчева, Светла. Светла Енчева: Конституцията се нуждае от промени срещу проявите на национализъм, ксенофобия, расизъм. // Български хелзинкски комитет, 30.05.2012. Посетен на 15.10.2012.
 22. ((bg)) Колчакова, Соня. Джамбазки: Човеци с хормонални проблеми свързват ген. Луков с нацизма. // News.bg, 15.02.2012. Посетен на 14.03.2013.
 23. ((bg))  Каракачанов напада Национална ГВАРДИЯ. // Труд/24 часа/БНС, 23.08.2007. Посетен на 14.03.2013.
Портал
Портал „Македония“ съдържа още много статии, свързани с историко-географската област.
Можете да се включите към Уикипроект „Македония“.