Варненска търговска гимназия „Георги Стойков Раковски“

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Варненска търговска гимназия
„Георги Стойков Раковски“
Информация
СедалищеВарнаОбласт Варна
България
Основаване1904
ВидПрофесионална гимназия
ДиректорЖечка Георгиева
Финансиранедържавно
Навигация
Адресбул. „Княз Борис I“ № 55
СайтВТГ „Георги Стойков Раковски“

Варненска търговска гимназия „Георги С. Раковски“ е варненско училище, чиято основна цел е подготвянето на добре специализирани кадри за малкия и средния бизнес в града и страната, както и активен участник в разнообразни международни и европейски проекти с цел оптимална подготовка на възпитаниците на училището и за да бъдат те конкурентно-способни на международно ниво.

История[редактиране | редактиране на кода]

  • На 6.IX.1904 г. училището официално отваря врати под наименованието „Търговско практическо училище – гр. Варна“ при Варненската търговско индустриална камара. Помещава се в частно здание. Първият директор на училището е Цани Калянджиев (до 15.IX.1924 година). Училището започна своето функциониране с 65 ученика, разделени на две паралелки с тригодишен курс на обучение.
  • През 1906 г. е приет Закон за търговското образование, регламентиращ два типа търговски училища – нисши и средни. Курсът на обучение става четиригодишен, с по-голям достъп до общообразователни предмети.
  • През 1912 г. Варненската търговско-индустриална камара започва строителството на училищното здание. През 1914 година вече се водят първите учебни занятия в него.
  • От 1923 година курсът на обучение става 5-годишен.
  • На 16 юни 1937 г. по случай раждането на престолонаследника княз Симеон Търновски, Учителският съвет в специално заседание решава да помоли за благоволение Н. В. Царя училището да носи името на Н. Ц. В. Престолонаследник княз Симеон Търновски. На 28.VII.1937 г. с писмо № 2808 Канцеларията на Н. В. Царя уведомява, че Н. Величество Царя с удоволствие дава съгласието си училището да се нарече на името на Н. Ц. В. княз Симеон Търновски.
  • От 1 септември 1943 г. училището става държавно и се нарича Държавна търговска гимназия „Цар Симеон II“.
  • От 1950 г. училището носи наименованието „Стопански техникум“.
  • От 1952 г. училището става Техникум по икономика с патрон „Георги Стойков Раковски“ (до май 2003 г.).
  • До 1989 г. Техникумът по икономика подготвя средни икономически кадри, като обучението е на принципите за планомерно и пропорционално развитие на стопанството.
  • От учебната 1989/1990 година Техникумът по икономика прави реални опити за ориентиране на обучението към изискванията на пазарна икономика. За директор е назначен Димитър Костадинов. Работи се по учебна документация „Икономика и пазарна политика“, с тенденции за утвърждаване от МОН. Разраства се разнообразието от специалности.
  • На 13 юни 1990 г. е утвърдена специалността „Стопански мениджмънт“ – една паралелка с усилено изучаване на английски език, с прием от цялата страна. Това е първата паралелка с утвърден прием след седми клас в икономическите училища в страната.
  • През 1992 г. е извършен прием на ученици в 7 паралелки: 1 след VII клас; 6 след VIII клас. За първи път квотата за прием е 13 момичета и 13 момчета в паралелка от 26 ученика.
  • От 1996 г. Техникумът по икономика е утвърден за партньор и едно от петте пилотни училища по българо-австрийски образователен проект, заедно с икономическите училища в София, Монтана, Бургас и Стара Загора.
  • През 1997 г. Техникумът по икономика кандидатства по проекта ФАР за икономическите училища, като изработва документация съвместно с колектива от Търговската гимназия в гр. Стара Загора. През 1998 година по програма ФАР е оказана съществена материална помощ на училището на стойност 33 000 екю. Оборудвана е зала за Учебно – тренировъчните фирми и 2 зали по информатика. Специалностите след 7 клас по двата проекта са със засилено изучаване на два западни езика – английски и немски.
  • През месец януари 2001 г. е получено предложение за участие в нов проект – Създаване на регионална мрежа за икономическо образование на училищно ниво „Партньорство между албански, български, македонски и румънски икономически училища“ – EKONET.
  • През март 2001 г. Техникумът по икономика е организатор и домакин на IV Национален панаир на учебно-тренировъчните фирми. За първи път участват освен учебните фирми от петте пилотни училища, също и други училища от Варна и областта. Панаирът е посетен е от зам.-министъра на образованието и на науката, представители от министерството в София, от държавни и политически личност от Варна, както и масово от варненската общественост.
  • През 2001 г. по инициатива на директора Димитър Костадинов е създаден мажоретен състав на училището с ръководител Снежана Аначкова. Мажоретният състав участва в тържествата на училището и има изяви и като танцов състав.
  • През декември 2002 година след тринадесетгодишна работа като директор на училището се пенсионира Димитър Костадинов. На 13 декември 2002 година в длъжност директор встъпва Марияна Михайлова.
  • През май 2003 г. Техникум по икономика „Г. С. Раковски“ е преименуван на Варненска търговска гимназия „Г. С. Раковски“.
  • През август 2003 г. екип от училището (8 ученици и техните ръководители Цветелина Иванова, Нели Вичева и Екатерина Мешкова) печели трето място в конкурса на концерна „Siemens” – „Join multimedia 2003“, измежду 2100 ученически отбора, представители от 1100 европейски училища. Варненците печелят призовото място с компютърна програма, посветена на борбата с наркотиците (www.drugs.314c.com).
  • През юли 2012 г. 20 ученици от ВТГ „Георги Стойков Раковски“ участват в международна практика на о. Тенерифе, Испания, по проекта „Запознаване с европейските маркетингови стандарти и фирмена култура чрез транснационална практика“, акроним Eurobusiness, договор 2011-1-BG1-LEO01-04747. Практиката е финансирана по линия на програма „Учене през целия живот“, секторна програма „Леонардо да Винчи“, дейност „Мобилност“. Домакин на практиката е Международният образователен колеж TEMIS, а от българска страна учениците придружават двама преподаватели: Жасмина Кирова – специалист по икономическите дисциплини, и Таня Костадинова – преподавател по испански език и преводач.
  • През учебната 2014/2015 г. Марияна Михайлова се пенсионира и за директор на гимназията временно е назначена Калинка Попстефанова (бивш зам. кмет по образование и младежки дейности на Община Варна).[1]
  • От следващата учебна 2015/2016 г. за директор е назначена Жечка Георгиева (дългогодишен преподавател по икономически дисциплини в гимназията).

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]