Вайл ам Рейн

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вайл ам Рейн
Weil am Rhein
— град —
      
Герб
Сградата на общината
Сградата на общината
Страна Германия
ПровинцияБаден-Вюртемберг
РегионФрайбург
ОкръгЛьоррах
Площ19,47[1] km²
Надм. височина279 m
Население30 011 души (2011)
Пощенски код79546–79576
МПС код
Официален сайтwww.weil-am-rhein.de
Вайл ам Рейн в Общомедия

Вайл ам Рейн (на немски: Weil am Rhein, в превод Вайл на Рейн) е немски град, разположен на източния бряг на река Рейн, близо до точката, където се срещат швейцарската, френската и немската граница. Това е най-югозападният град в Германия.

География[редактиране | редактиране на кода]

Вайл ам Рейн е разположен на 47°35′42″ с. ш. 7°36′39.6″ и. д. / 47.595° с. ш. 7.611° и. д. в дистрикта Лорех в провинция Баден-Вюртемберг. Градът е в близост до границите на Франция и Швейцария съответно на запад и на юг. Към 2004 населението е 29 421 жители.

История[редактиране | редактиране на кода]

Градът е документиран за пръв път през 786 г. като Вила, име, носещо своя римски произход. Земеделието доминира метсната индустрия до 19 век, когато градът започва да се развива и разраства благодарение на удобните транспортни връзки. През 1913 е построена и железопътна линия, свързваща Вайл ам Рейн с Базел, а след Втората световна война населението отново започва да се увеличава стремително след прилива на бежанци.

Климат[редактиране | редактиране на кода]

Местоположението на града на Рейн и в близост до Шварцвалд е фактор за тип континентален климат, подходящ особено за лозарство.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]