Ванга

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Ванга.

Ванга
българска ясновидка
Ванга 
Родена: 31 януари 1911 г.
Починала: 11 август 1996 г. (85 г.)

Вангелия Пандева Гущерова (известна като Ванга, Петричката врачка, Българска пророчица, Ванга гледачката, Баба Ванга или Леля Ванга) е българска ясновидка, на която приживе е приписвана способността да вижда съдбата на всеки човек, който я посещава. Някои хора вярват, че тя е притежавала дарба да предсказва бъдещето, да посещава духом различни места и да говори с цветя.

Детски години[редактиране | редактиране на кода]

Родена е на 31 януари 1911 година в Струмица в семейството на Пандо Сурчев. Майка ѝ умира докато тя е невръстно дете, а баща ѝ е мобилизиран в българската армия през Първата световна война. През този период живее под надзора на съседите си. В детството си Ванга била обикновено момиче и не проявявала никакви особености. Обичала да си играе на лечение и предписвала на приятелите си разни „лечебни“ треви. Бащата се жени повторно, а дъщерята помага в домакинската работа.

Слепота[редактиране | редактиране на кода]

Паметник на Ванга по повод 100 години от рождението ѝ.

През 1923 година бащата на Ванга се мести да живее в родното си Ново село. Там на 12-годишна възраст Ванга загубва зрението си вследствие на внезапна буря, при която е грабната от силен вятър и по-късно, след дълго търсене бива открита затрупана с камъни и пръст в една нива. От 1925 г. живее в дом за слепи, където прекарва три години. След смъртта на втората си майка, Ванга се прибира вкъщи, за да се грижи за по-малките си братя и сестри.

Пророчица[редактиране | редактиране на кода]

Храм „Св. Петка Българска“, издигнат със средства на Ванга край нейния дом в Рупите

Постепенно започват да ѝ приписват пророчески способности. Твърди се, че помогнала на баща си да намери овца, открадната от стадото, което той пасял, като точно описва двора, в който била скрита. Ванга казала, че видяла всичко насън. Става известна през годините на Втората световна война. Отчаяни хора, загубили връзка с близките си, отивали при Ванга с надеждата да ги успокои или да им каже къде се намират лобните им места.

Приписваните ѝ необичайни способности Ванга обяснява с присъствието около нея на особени невидими същества, чийто произход не може да обясни. Споделя и за съществуването на извънземни раси, които били населявали и Земята.

През последните години от живота си тя инвестира построяването на параклиса „Св. Петка Българска“ в местността Рупите, Петричко. Конкретният проект и изографисването (недовършено) са дело на Светлин Русев. Поради неканоничност параклисът не е осветен от БПЦ, затова за него се говори просто като за „храм“, без да се уточнява на коя религия.

Ванга умира на 11 август 1996 година.

На тържествената сесия на Общинския съвет в Петрич, проведена по повод 100-годишнината от освобождението на града от османска власт, на Ванга посмъртно е присъдено званието Почетен гражданин на Петрич.[1]

Предсказания[редактиране | редактиране на кода]

Църквата в Рупите.

Сред най-популярните твърдения, приписвани на Ванга, са смъртта на цар Борис III, разпадането на Чехословакия и на Съветския съюз, връщането на Симеон Сакскобургготски, но не като цар, потъването на подводницата „Курск“ и атентатите от 11 септември 2001[2][3]. Тези предсказания изведнъж излизат на бял свят, едва след като събитията са се случили, но няма доказателства те да са съществували преди това. В повечето случаи неясната формулировка на „предсказанията“ дава възможност на поддръжниците на Ванга да правят двояки тълкувания, нагаждайки казаното към наистина случилото се.

Рядко се говори за неизпълнените предсказания на Ванга, което е показателно за неоправданата склонност да им се вярва безусловно. Пример е несбъднатото предсказание, че през 2011 година „в резултат на ядрените оръжия в северното полукълбо няма да остане нищо живо. Затова мюсюлманите ще започнат война срещу всички европейци, обвинявайки ги за унищожението“[4].

В отговор на въпроса дали България и Република Македония пак ще бъдат заедно, Ванга казва: „Там, където е текло, пак ще тече“ и „Един народ – една държава“.

Отношения с властите[редактиране | редактиране на кода]

Ванга е близка до правителството на Тодор Живков. Дъщерята на Тодор Живков, Людмила Живкова, поддържа контакти с Ванга някъде между 1969-1970 г. и оттам насетне Ванга се ползва с протекцията на комунистическата партия. От началото на 70-те години списъците с хора, които ще посетят Ванга, са били изготвяни с предварителни уговорки; с нарастването на славата ѝ, редица чуждестранни и български политици започват да посещават Ванга. С нея са работили служители на Държавна сигурност, като не е изключено тя да е била манипулирана чрез техни внушения, които по-късно е предавала на посещаващите я политици. [5]

Виждане на православните и евангелски богослови[редактиране | редактиране на кода]

Според автори от средите на християнското богословие нейните способности са резултат от въздействие на демонични сили. Нейните прояви, граничещи с окултизъм, изпадането в транс, отхвърлянето на задгробния живот и вярата ѝ в прераждането противоречат на християнството.[6] Богословите на Българската православна църква смятат, че в момент на виденията си и „предсказанията“, Ванга бива обладана от зъл дух и е подчинена на неговата воля.[7][8][9] Подобна позиция заема и Руската православна църква.[10]

Филми[редактиране | редактиране на кода]

 • Ванга, режисьор Стилиян Иванов, документален филм. Филмът за българската пророчица Ванга многократно е будил интерес, както в България така и в Русия. И досега сателитният канал на БНТ излъчва филма по-няколко пъти годишно, а руската национална телевизия ОРТ кани Стилиян Иванов в най-гледаните си предавания.
 • Феноменът, заснет през 1974 година. Режисьор е Невена Тошева.
 • Вангелия, руски сериен филм от 2013 година. БНТ излъчва първия епизод на филма на 19 март 2014 година.

Музейна експозиция „Ванга“[редактиране | редактиране на кода]

Къщата на Ванга в Петрич
Гробът на Ванга

На 5 май 2008 година в град Петрич тържествено е открит за посетители домът-музей на Ванга. Така се изпълнява нейната воля, отразена в завещание от 1984 година, открито след кончината ѝ през 1996 година. Около 3000 са запазените лични вещи на ясновидката. Сред тях са снимки, дрехи, подаръци от хора, на които е помагала, документи, предмети, служили ѝ приживе.[11]

На откриването на музея са се противопоставяли недоволни роднини на Гущерова, неуспешно оспорили нейното завещание, в което тя е оставила имота си на държавата. Ръководителят на музея уверява, че всички приходи ще отидат в държавната хазна.[12] Адрес на музея: ул. „Ванга" № 10, гр. Петрич.

Книги за Ванга[редактиране | редактиране на кода]

 • Красимира Стоянова, „Ванга“, София: Български писател, 1989, 135 с.
 • Димитър Гайгуров, „Леля ми Ванга“, София: Синева, 2014, 140 с.
 • Стойчо Божков, „Ванга и Мадлен“, София: Божи дар, 1995, 236 с.
 • Бойка Цветкова, „Ванга. Живот за хората“, София: Демакс, 1998, 239 с.
 • Дима Димитрова, Божидар Костадинов, „Ванга. Билки от вековете за вас“, София, 2002, 67 с.
 • Капка Георгиева, „Ванга от рода на прокълнатите“, София: Бумеранг БГ, 2003, 216 с.
 • Спас Попов, „Ванга, нейните събратя и измамникът“, София: Слънце, 2008, 280 с.
 • Жени Костадинова, „Пpоpочествата на Ванга“, София: Тpуд, 2009
 • А. Марианис, „Ванга - огнената библия“, София: Бард, 2011, 217 с.
 • Жени Костадинова, „Ванга Пpоpочицата“, "Озаpение", 2011
 • „Ванга – земна и неземна“, изд. Фондация "Ванга", 2013

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Уикицитат
Уикицитат съдържа колекция от цитати от/за

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

 1. „На Ванга днес посмъртно бе присъдено званието „Почетен гражданин“ на град Петрич“, Радио Благоевград, 27.10.2012.
 2. „Предсказанията на Ванга подлудиха Русия“, в. „Стандарт“, 22 август 2007.
 3. Владимир Лаговский, „Пророчества Ванги сбываются одно за другим“, в. „Комсомольская правда“, 28 января 2011. (рус.)
 4. Ванга предрече: През 2011 г. ни очаква страшен колапс. // chudesa.net. Посетен на 15 март 2012.
 5. „Юрий Горный: Предсказания Ванги готовили чекисты“, в. „Комсомольская правда“, 28 мая 1999 г. (рус.)
 6. Архимандрит доц. Павел Стефанов, Шуменски университет, „Духовете не ми дават мира. Живот и дело на баба Ванга“.
 7. „Какво е отношението на БПЦ към врачките и по-специално към Ванга и Вера Кочовска?“, статия от отец Добромир Димитров, Православие.бг
 8. „Феноменът Ванга“, статия от доц. д-р Димитър Попмаринов, преподавател и зам. декан на Богословския факултет на Великотърновския университет
 9. „Българският нео-паганизъм“, статия на сайта pravoslavieto.com.
 10. В.Ю. Питанов, „Ванга: кто дёргал за верёвочку?“, pravoslavieto.com, репостнато от apologia.sobor-spb.ru. (рус.)
 11. Виктор Стефанов, „Оживя домът на баба Ванга“, dnes.dir.bg, 5 май 2008 г.
 12. Первый канал, емисия новини от 5 май 2008 г., 21:00(MSK) (рус.)
Портал
Портал „Македония“ съдържа още много статии, свързани с историко-географската област.
Можете да се включите към Уикипроект „Македония“.