Вани

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вижте пояснителната страница за други населени места с името Вани.

Вани
ვანი
— град —
Изглед към Вани.
Изглед към Вани.
42.0839° с. ш. 42.5119° и. д.
Вани
Страна Грузия
ОбластИмеретия
Надм. височина60 m
Население3744 души (2014)
Град от1981
Часова зонаUTC+4
Официален сайтwww.vani.org.ge
Вани в Общомедия

Вани (грузински: ვანი) е град в Имеретия, Грузия. Разположен е на река Сулори (приток на Риони), на около 41 km югозападно от Кутаиси и на около 19 km източно от Самтредия. Административен център е на Вански район. Към 2014 г. има население от 3744 души.[1]

История[редактиране | редактиране на кода]

Вани съществува от 8 век пр. Хр.. Археологически разкопки в района се провеждат от 1947 г. насам. В хода на разкопките са открити останките на богат древен град от епохата на Колхида. Откъде идва името на града все още не е ясно. Въпреки това могат да се определят четири основни периода на града. Първият обхваща 8 – 7 век пр. Хр., когато се смята, че Вани е бил център на култа. Втората фаза обхваща 6 – 4 век пр. Хр. и е свързан основно с дървени постройки, олтари за жертвоприношения и богати погребения. По това време Вани е бил културен и административен център в кралството на Колхида. Третият период обхваща втората половина на 4 век до първата половина на 3 век пр. Хр. Отличава се главно с каменни постройки и богати погребения. Четвъртата фаза обхваща 3 – 1 век пр. Хр. Тогава вече има защитни стени, портал, светилища, храмове, олтари, както и леярна за бронзови статуи. Според археологическите проучвания, Вани е бил разрушен в средата на 1 век пр. Хр. Впоследствие статутът на града спада на село.[2] Едва през 1981 г. Вани получава статут на град.

Икономика[редактиране | редактиране на кода]

Развити са хранително-вкусовата и шивашката промишленост. Градът също така разполага с балнеолечебни курорти.

Побратимени градове[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. მოსახლეობის საყოველთაო აღწერა 2014 // საქართველოს სტატისტიკის ეროვნული სამსახური, ნოემბერი 2014. Посетен на 7 ნოემბერი, 2016.
  2. ((en)) Vani: An Ancient City of Colchis