Варненски делфинариум

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Варненски делфинариум
Аерофотография на Варненския делфинариум, 2007
Аерофотография на Варненския делфинариум, 2007
Карта Местоположение във Варна
ВидВарненски делфинариум
Местоположение Варна, България
Изграждане1984 г.
Сайтwww.dolphinariumvarna.bg
Варненски делфинариум в Общомедия

Варненският делфинариум се намира в северната част на Морската градина в град Варна. Открит е на 11 август 1984 година и разполага с 1200 места. Размерите на басейна са 12 на 15 метра и дълбочина 6 метра, и се пълни с морска вода чрез специална помпена система. Водата се извлича от Черно море на 150 – 160 метра от брега и дълбочина 3 – 6 метра, където тя е най-чиста и се подлага на преработка преди да достигне до басейна. Делфинариумът разполага и с кафе-сладкарница с прозрачна стена към аквариума.

Във варненския делфинариум има пет делфина – 3 женски и 2 мъжки – Кимбо, Доли и Мика (най-известния) са донесени от далечните брегове на Гватемала и Куба, а Йоана,Бимбо и Флипър са родени във Варненския делфинариум.

Идеята за създаването в България на делфинариум на черноморското ни крайбрежие за пръв път е лансирана от зоолога Николай Боев. В първоначалната си формулировка тя се е отнасяла за южното ни Черноморие.[1] Цяло десетилетие той не се отказва от нея. Дори в плановете за развитието на тогавашния национален парк „Ропотамо“ бил изготвен и проект за неговото изграждане.[2] Той обаче останал нереализиран. Построен бил делфинариум във Варна. Той е вторият на Черно море след този в Батуми (Грузия).

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Боев, Н. 1966. Човекът – приятел или враг на делфините. – в. „Поглед“, бр. 20/16 май 1966.
  2. Боев, Н. 1975. Едно предложение: делфинариум като Батумския. – в. „Вечерни новини“/ 09.0831975.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]