Василий Врач

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Василий Врач
български духовен водач
Роден: ?
Починал: 1118
Константинопол, Източна Римска империя

Василий Врач е ересиарх, лечител и най-видния пропагандатор на богомилството във Византия, след покоряването на Първото българско царство от Василий II. В началото на XII в. със своите дванадесет “апостоли” (също като при Христос), Василий e в Константинопол, след като дълги години е разпространявал “лъжеучението” в Тракия. От проповедите му са повлияни широк кръг хора, включително представители на аристокрацията, което мотивира император Алексий I Комнин (1081-1118) да предприеме решителни мерки срещу разпространението на ереста.

Алексий и неговият брат Исак Комнин канят Василий в императорския дворец, разигравайки своеобразен “театър на абсурда”. Комнините наричат недоверчивия към властта проповедник “свети отче”, като преди това заявяват на всеослушание пред народа, че искат да се запознаят с учението и да станат последователи на "прочутия духовен учител". След като Василий Врач излага своите религиозни схващания пред византийския император, се отваря завесата зад която е скрита многобройната публика чула изповедта на "учителя и терапевта". Сред слушателите е и самият вселенски патриарх. След като са разобличени, ересиархът Василий Врач с неговите сподвижници са хвърлени в тъмница. Последвалият процес против еретиците е едно от най-мащабните и коментирани от съвременниците обществени събития в тогавашната Византийска империя. Някои от привържениците на учението под заплаха от смъртно наказание се отказват от своите “заблуди”, други са предпочели кладата. Василий Врач не само, че не се отказва от "лъжеучението" си, но проявява забележителна твърдост и фанатизъм, които раждат разни легенди, като тази за паранормалните способности на “дяволския старец” и др. Василий Врач е публично изгорен на кладата пред многохилядна публика на хиподрома в Константинопол. (виж и аутодафе)

След "пълното изгаряне" на "учителя и терапевта", по поръчение на Алексий І Комнин ерудираният богослов Евтимий Зигавин съставя трактатаВселенско всеоръжие” (“Паноплия догматика”) - универсален наръчник на църквата за борба с ересите. Според Евтимий Зигавин, Василий Врач е

... пагубен мъж, крайно способен да показва злото под образа на доброто...

Основните сведения за живота и дейността на Василий Врач се черпят от знаменитата "Алексиада".

Източници[редактиране | edit source]

Вижте също[редактиране | edit source]