Василий IV

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Василий IV
Василий IV Иванович Шуйский
цар на Русия
Роден
1552 г.
Починал
ПогребанТверски район, Русия

РелигияПравославна църква
Управление
Период1606 – 1610
ПредшественикЛъже-Дмитрий I
Семейство
РодШуйски
Рюриковичи
Василий IV в Общомедия

Василий IV Иванович Шуйски (на руски: Василий IV Иванович Шуйский) е цар на Русия от 1606 до 1610 г. Потомък на великия княз Димтрий III Суздалски, той е последният руски владетел от династията Рюриковичи.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Заедно със своя брат Дмитрий Шуйски, Василий е сред най-влиятелните боляри при управлението на Фьодор I и Борис Годунов. Умел в дворцовите интриги, той успява да надживее четирима царе в размирното Смутно време и след като изиграва важна роля при свалянето на Лъже-Дмитрий I, самият той става цар на 19 май 1606 г. Управлението му продължава до 19 юли 1610 г., но през този период страната е в състояние на анархия, като той не успява да установи контрол върху големи части от нея. Дори в столицата Москва той няма голяма власт и е принуден да се съобразява с останалите боляри.

По време на няколкото години, в които управлява, Василий Шуйски трябва да се бори с различни армии на въстанали селяни, казаци и войски на Жечпосполита. Сред техните ръководители са селянинът Иван Болотников, казашкият водач Прокопи Ляпунов, нов самозванец, наречен Лъже-Дмитрий II, полският хетман Станислав Жолкевски и други. Техните нападения са отблъснати с усилията на неговия племенник Михаил Скопин-Шуйски, но след появата на слухове, че той може да заеме трона, Скопин-Шуйски е отровен.

През 1610 г. полският престолонаследник Владислав е признат от част от болярите за руски цар. Когато войските на Жечпосполита наближават Москва, местните боляри свалят Василий Шуйски и той е отведен в Полша, където умира през 1612 г.

Източници[редактиране | редактиране на кода]


  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Vasili IV of Russia в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​

Лъже-Дмитрий I цар на Русия (1606 – 1610) Владислав Васа