Василиос Цимбидарос

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Василиос Цимбидарос
Βασίλης Τσιμπιδάρος
гръцки революционер

Роден
1880 г.
Починал
16 юли 1907 г. (27 г.)
Василиос Цимбидарос в Общомедия

Василиос Цимбидарос или капитан Васос, Цимбидас (на гръцки: Βασίλης Τσιμπιδάρος, Καπετάν Βάσος, Τσιμπιδάς) е гръцки революционер, деец на гръцката въоръжена пропаганда в Македония от началото на XX век.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Отпред: Николаос Цотакос (четвърти), Василиос Цимбидарос (пети), Теодорос Мандувалос (шести), Григорис Ронгакос (седми), Георгиос Цуканданас, Панайотис Икономакос, Теодорос Георгалис и други
Цимбидарос като четник

Василиос Цимбидарос е роден през 1880 година в село Кареа на полуостров Мани. Негови братя са политикът и писател Потис Цимбидарос и писателят Георгиос Цимбидарос, известен като Георгиос Фтерис (Γεώργιος Φτέρης).

Василиос участва като доброволец в Гръцко-турската война през 1897 година. До лятото на 1907 година служи в Девети пехотен полк в Каламата като лейтенант.

През юни се присъединява към гръцката въоръжена пропаганда и влиза в Македония с четата на Николаос Цотакос (капитан Гермас), в която е втори капитан.[1] Отличава се в сражението край Габреш. Край Лошница в планината Синяк (Синяцико) четата им е предадена от местни българи и в сражение с турски аскер на 16 юли 1907 двамата загиват с още 23 четници.[2][3][4]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]