Васил Попов (актьор)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вижте пояснителната страница за други личности с името Васил Попов.

Васил Попов
български актьор
Роден
Починал
5 август 2015 г. (81 г.)
ПогребанЦентрални софийски гробища, София, Република България

Учил вНационална академия за театрално и филмово изкуство
Актьорска кариера
Активностот 1960 г.
Семейство

Уебсайт

Васил Николов Попов е известен български комик, театрален и кино артист.

Кратка биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 25 юни 1934 г. в София. Завършва ВИТИЗ, специалност актьорско майсторство в класа на проф. Кръстьо Мирски.

Васил Попов е играл последователно в Учебния театър към ВИТИЗ и в театрите в Сливен и Видин. През 1960 година той се присъединява към трупата на Сатиричния театър, където се превръща в емблема на театъра през златните му години.

Стената на славата пред Театър 199 – пано с отпечатъци, послание и шарж на Васил Попов.

В кариерата си е изиграл повече от 150 роли. Партнирал си е със Стоянка Мутафова,[1] Георги Калоянчев и Георги Парцалев, а в съзнанието на поколения зрители ще остане като тандем с вече покойния Хиндо Касимов. Двамата актьори „се намират, без да се търсят“ в редакция „Хумор, сатира и забава“ на БНР. Оттогава са неразделни не само на сцената, но и в живота. Талантът им блика и извън скечовете. Васко и Хиндо редактират текстовете на хумореските, а понякога сами ги съчиняват. Коронният им номер е сценката, в която се правят на туземци от Черния континент. Дълги години Васил Попов дели една гримьорна с такива светила на Сатиричния театър като Никола Анастасов, Григор Вачков и Константин Коцев и Димитър Манчев. Напъхвал се е в кожите дори на Хамлет и крал Лир, но завинаги ще остане като един от най-талантливите комедийни актьори. Сред многобройните му превъплъщения в Сатиричния театър са ролите в „Дървеница“ от Владимир Маяковски, „Когато розите танцуват“ от Валери Петров, „Свинските опашчици“ от Ярослав Дитл, „Импровизация“ от Валери Петров и Радой Ралин, „Франк Пети“ и „Ромул Велики“ от Фридрих Дюренмат, „Кандидати на славата“ и „Чичовци“от Иван Вазов. Известен е с ролята на готвача „чичо Пандишпан“, която играе в детско телевизионно предаване „Магазинчето на приказките“. Участва в мюзикъла „Телерезада“ (1974), постановка на Хачо Бояджиев.

На Стената на славата пред Театър 199 има пано с отпечатъците му.

Освен в театъра, Васил Попов има роли и в много български филми, сред които „Краят на една ваканция“ (1965), „Момчето си отива“ (1972), „Буна“ (1975), „Опасен чар“ (1984). Той е сред участниците в популярните постановки на Българската национална телевизияКриворазбраната цивилизация“ (1974) по класическата пиеса на Добри Войников и „Вражалец“ по Ст. Л. Костов. През 2012 година участва в сериала Столичани в повече в ролята на бай Милчо.[2]

Васил Попов почива на 5 август 2015 година, на 81 години. Погребан е в Централните софийски гробища.[3]

Театрални роли[редактиране | редактиране на кода]

Телевизионен театър[редактиране | редактиране на кода]

Хумористични миниатюри

Филмография[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Васил Попов беше велик // написано от Стандарт. публикувано от standartnews.com. Архивиран от оригинала на 2016-08-11. Посетен на 10 август 2016.
  2. Почина актьорът Васил Попов // написано от Дневник. публикувано от dnevnik.bg, 5 август 2015, раздел: Впамет. Посетен на 10 август 2016.
  3. Парцел 1 // София помни. Посетен на 2022-09-03.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]