Ватопед

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Емблема за пояснителна страница Тази статия е за манастира в Света гора. За селото на Халкидическия полусотров, вижте Ватопеди (дем Полигирос).

Светият Велик манастир Ватопед (на гръцки: Η Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπεδίου) е вторият в йерархията на монашеската република в Света гора, Гърция. Построен е през втората половина на 10-и век от трима монаси - Атанасий, Николай и Антоний от Адрианопол (сега Одрин), ученици на Атанасий Атонски [1]. Според друго предание, манастирът е построен от византийския император Аркадий в прослава на извършеното от Света Богородица чудодейно спасение на неговия син от корабокрушение. Детето било намерено в къпинов храст близо до морския бряг и оттам дошло името на манастира (на гръцки Ватопеди) - Βατό (къпинов храст) и παιδί (дете). Оттогава насам са построени множество сгради, най-старите от които през византийския период. Най-голям разцвет манастирът достига през 18-и и 19-и век. В момента го обитават около 50 монаси, извършват се интензивни строителни работи по възстановяване на по-големите сгради. Затворен е за публични посещения, но е отворен за учените от целия свят с разрешение на манастирското ръководство и Ефорията на византийските антики.

Вътрешният двор на манастира

Скитове, прикрепени към манастира[редактиране | edit source]

Към манастира са прикрепени множество скитове, като най-големите са Свети апостол Андрей в Кариес и скитът Свети Димитър Солунски, разположен близо до Ватопед.

Основни сгради в чертите на манастира[редактиране | edit source]

Съкровища, пазени в манастира[редактиране | edit source]

Изображение на Светата Троица

Ватопедският манастир притежава истинския пояс на Дева Мария, който тя носела на земята и който тя подарила на Апостол Тома след нейната смърт и възнесението ѝ в рая. Манастирът пази и Ясписа, чаша за причастие, направена от монолитно парче скъпоценен камък яспис и разни други икони. Във Ватопед се пази и хрисовул на цар Иван II Асен (Ватопедската грамота) и кръст на българския цар Георги I Тертер, дарен на манастира през 13 век. Ватопедската библиотеката съдържа 2000 ръкописа и над 35 000 печатни книги. [2]

Чудотворни икони в манастира[редактиране | edit source]

Съществуват няколко чудотворни икони в манастира [3]. Известни са 4 икони на Света Богородица, които се почитават като чудотворни: Elaiovrytissa, Ktetorissa (Vimatarissa), Esphagmeni и Paramythia. [4]

Бележки[редактиране | edit source]

  1. „Манастирът Ватопед - бисерът на Света гора“, Николай Генов, в-к „Стандарт“, 19 октомври 2003
  2. http://www.pravoslavieto.com/manastiri/aton/vatoped/index.htm Манастирът Ватопед в Света Гора (Атон)
  3. „Манастирът Ватопед - бисерът на Света гора“, Николай Генов, в-к „Стандарт“, 19 октомври 2003
  4. [1]

Литература[редактиране | edit source]

Външни препратки[редактиране | edit source]

Портал
Портал „Македония“ съдържа още много статии, свързани с историко-географската област.
Можете да се включите към Уикипроект „Македония“.