Везувий

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Везувий
Град Неапол с вулкана Везувий на заден план
Град Неапол с вулкана Везувий на заден план
40.8214° с. ш. 14.4256° и. д.
Местоположение на картата на Италия
Общи данни
МестоположениеИталия
Надм. височина1277 m
Везувий в Общомедия

Вулканът Везувий (на италиански: Vesuvio) се извисява на височина 1281 m над морското ниво, близо до Неаполитанския залив, Италия. Той е един от двата активни вулкана в континенталната част на Европа. Кратерът му е с дълбочина 217 m и обиколка 1400 m. Диаметърът на основата му е повече от 3 km. Над кратера се издигат тънки ленти дим, а по склоновете му има пукнатини, през които прониква горещина, достатъчна да се запали лист хартия.

В подножието на Везувий има много овощни градини и лозя, но склоновете във високата му част са пусти и изглеждат потискащо и застрашително.

Изригвания[редактиране | редактиране на кода]

Везувий, 79 г.

Везувий е изригвал периодично в продължение на повече от 12 000 години. През XX век са регистрирани шест големи изригвания на вулкана. Най-известното изригване на Везувий през 79 г., унищожило градовете Херкулан и Помпей. Вулканът изхвърлил от недрата си огромен стълб черен дим, посипали се гореща пепел и скални късове, въздухът се наситил с отровни газове. Повечето жители на Помпей били погребани под разрушените сгради и пластове вулканична пепел или били задушени от отровните газове. Последното изригване на Везувий е през 1944 г. и било сравнително слабо.[1] Въпреки това загиват 45 души, опустошени са няколко села, а близката база на Съюзниците понася сериозни щети – повредени са 88 бомбардировача B-25 Мичъл.

По-значими изригвания на Везувий, с тип на изригването и проявления:[2]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. National Geographic България, септември 2007, ISSN 1312 – 6571
  2. History and eruptions

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]