Велко Велков (революционер)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Велко Скочивирски)
Вижте пояснителната страница за други личности с името Велко Велков.

Велко Велков
български революционер
Паметната плоча от Клепач
Паметната плоча от Клепач

Роден
Починал
15 май 1906 г. (29 г.)

Велко Цветков Велков[1] - Скочивирчето е български революционер, прилепски районен войвода на Вътрешната македоно-одринска революционна организация.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Велко Скочивирчето е роден на 5 април 1877 година в мариовското село Скочивир, тогава в Османската империя, но по произход е от Чеган.[1] Влиза във ВМОРО и става четник при Георги Сугарев. По-късно става районен войвода в Прилепско. През 1905 година води активна борба с ширещата се в Мариово гъркомания.[2] Загива с цялата си чета в сражение с турска войска при село Клепач на 15 май 1906 година.[3][4][5] Погребани са в двора на селската църква „Свети Архангел Михаил“. За него се пее народната песен „На Бога се моли Велко войвода“.

Вероятно през Първата световна война в село Клепач е поставена паметна плоча с имената на загиналите и надпис „Те умряха за свободата на Македония и обединението на България. Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира“. През 2021 година паметникът е подменен с такъв на македонска литературна норма, в който е премахнат текста за България, а рождените фамилни имена на четниците са променени с окончание „ски“ вместо „ов“ и „ев“.[6] На 29 септември 2021 година МВнР на България излиза с протестна нота към Северна Македония.[7]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]