Веселена Радева

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Веселена Радева
български певец
Родена
16 юни 1989 г. (34 г.)
Музикална кариера
Стилбългарска народна музика
Глассопран
Активностот 2004 г.

Веселена Емилова Радева, известна още като Витошкото момиче, е българска шопска народна певица, два пъти лауреат на детския радио конкурс „Песен-находка“ на БНР (2005, 2006).

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Веселена Радева е родена в София на 16 юни 1989 г. в музикално семейство. Баща и Емил Радев Димитров е ръководител на оркестъра за народна музика „Запад“, с. Мърчаево. Баба и по бащина линия също е шопска певица.

С музика Веселена се занимава от малка, като първите и опити са в областта на пианото, но в по-късна възраст се преориентира към народното пеене. Ученичка е на странджанската певица Калина Згурова.

Веселена Радева следва политология в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Тя е заместник-председател на „Студентски клуб на политолога“.

Фолклорен регион[редактиране | редактиране на кода]

Макар Веселена Радева да е известна най-вече с изпълненията си на песни от шопския и пазарджишкия фолклорен регион, репертоарът и включва и редица композиции от родопския, странджанския, граовския, тракийския, добруджанския, северняшия и македонския регион.

Шопската певица е активна в областта на търсенето, записването и популяризирането на фолклорни песни от редица краища в страната.

Репертоарът на Веселена Радева не се изчерпва със събиране и популяризиране на фолклорни песни, а включва и авторски.

Участия[редактиране | редактиране на кода]

Веселена Радева е честа участничка във фолклорното предаване „От българско, по-българско“ по ТВ СКАТ.

Тя има множество записи с оркестъра за народна музика към БНР, а нейни песни звучат често по националното радио. На 5 май 2011 тя бе специален гост и участник в концерта „20 години заедно“ на БНР в чест на диригентът на Оркестъра за народна музика на Българското национално радио Христофор Раданов.

Има множество участия в чужбина на фестивали в Италия, Полша, Гърция, Турция, Северна Македония. Редовна участничка е в множество събори, концерти и фолклорни прояви от всякакъв тип в страната.

Награди[редактиране | редактиране на кода]

  • Освен спечелването на наградата лауреат на БНР две поредни години, Веселена Радева е носителка на златен медал от Националния детско-юношески конкурс за музикално и танцово изкуство „Орфеева дарба“ (2008), както и на два сребърни медала от същия (2006, 2007).
  • „Бронзова лира“ от Националния музикален фолклорен конкурс „Орфеево изворче“, Стара Загора (2007).
  • Бронзовото отличие на деветия детски фолклорен събор през 2005, проведен в гр. Болярово.
  • Тя печели конкурса „Надпяване“ на БНР за песен на месец март, и в края на 2011 ще участва в конкурса за песен на годината.
  • Наградена е също с множество грамоти от различни конкурси и фестивали, в които е взела участие.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]