Вестготско кралство

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
((en)) Вестготското кралство (към 500 г.)

Вестготското кралство е държава просъществувала за период от три века (418 - 721) на територията на днешна югозападна Франция и на Иберийския полуостров. Тя е една от германските държави в, и на бившата Западна Римска империя.

Кралството е основано от вестготите на крал Валия в римската провинция Аквитания в Югозападна Франция, където те са настанени от римското правителство, след което завоюват целия Иберийски полуостров. Кралство запазвато независимостта си от Източната Римска империя или Византия в периода на нейния Юстинианов разцвет, чийто опити да се възстанови римската власт в Иберия са само частично успешни и краткотрайни. В началото на 6 век, територията на кралството в Галия е завоювана от франките, с изключение на тясната крайбрежна ивица на Септимания (Septimania), но вестготите запазват контрола си над Иберия до края на века с изключение на териториите под властта на свебите и баските. Почти цялата територия на Вестготското кралство е завладяна от ислямските войски от Мароко в 716 г, като само най-северната част на днешна Испания, остава в християнски ръце (вж. Арабско-ислямско завоюване на Иберийския полуостров). На тази свободна от маврите християнска територия се заражда средновековното Кралство Астурия.

Вестготите и ранните им крале са били християни-ариани, поради което влизат в конфликт с Католическата църква, но след приемането на символа на вярата и проведените Толедски събори на полуострова се приемат от кралството и всичките му християнски поданици постулати и догми на християнската религия.

Вестготите в своето кралство разработват най-широкото светско законодателство в Западна Европа, известно като (лат.) Liber Iudiciorum, т.е. Готски закон, който служи за основа на испанското право през Средновековието.

Вижте също[редактиране | edit source]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Visigothic Kingdom“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите.