Vivaldi (браузър)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Вивалди (браузър))
Вижте пояснителната страница за други значения на Вивалди.

Vivaldi
Vivaldi, работещ под macOS
Информация
РазработчикVivaldi Technologies
Начална версия1.0
6 април 2016 г.
Последна версия6.6 (3271.61)[1]Редактиране в Уикиданни
12 април 2024 г.
Програмен езикC++[2]
Операционна системаWindows (10+), GNU/Linux, macOS (10.9+), Android (7.0+)
Платформаx86, x64
Език на интерфейсамногоезичен (над 53 достъпни езика)
Статусактивен
Вид софтуербраузър
Лицензбезплатен софтуер
Уебсайтvivaldi.com
Vivaldi в Общомедия

Vivaldi е интернет браузър, софтуерно приложение, което дава възможност на потребителите да посещават уеб сайтове. Създадено е от съоснователя и бивш изпълнителен директор на Opera Software – Йон Стефенсон фон Течнер (Jon Stephenson von Tetzchner)[3]. „Вивалди“ е насочен към напреднали потребители и бивши потребители на Opera, които имат нужда от нещо повече, отколкото просто браузър. Създаден е на базата на Chromium и Blink.

История и бъдеще[редактиране | редактиране на кода]

През 1994 г. фон Течнер и Гейр Иварсей са водещите програмисти на Opera Software. Основата, на която е граден браузърът, е той да бъде бърз, да може да се пуска от всякакъв хардуер (в т.ч. и доста ограничен) и да запазва индивидуалността на потребителите, като предлага куп възможности за персонализация. Не след дълго се създава и общността на Opera, в която създателите имат контакт с потребителите. След вземания на управленски решения след 2010 г. Opera решават да закрият портала My Opera, а в знак на несъгласие с поетия курс фон Течнер напуска компанията и основава Vivaldi. В нея пренася модела на двустранна комуникация с потребителите. Vivaldi първоначално е създаден като общество, което да приеме и продължи традициите на обществото на My Opera[4] след спирането му през март 2014 г. Фон Течнер вярва, че именно обществото на My Opera е помогнало най-много за развитието на браузъра, а закриването му е грешка.

От 27 януари 2015 г. е достъпна първата публична бета версия на браузъра[5]. Има близка функционалност до старите версии на Opera, като в някои отношения дори предлага повече.

Очаква се добавяне на вграден клиент за електронна поща, синхронизация на файлове и отметки и др.

Интерфейс и функции[редактиране | редактиране на кода]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]