Виктор Крум

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Виктор Крум
Характеристики
Косатъмнокестенява
Очикафяви
УчилищеДурмщранг
Първа появаХари Потър и Огненият бокал
Филмови адаптации
Актьор/АктрисаСтанислав Яневски

Виктор Крум (ролята се изпълнява от Станислав Яневски) е герой от поредицата на Джоан Роулинг – „Хари Потър“, по-специално в романа „Хари Потър и Огненият бокал“. Героят е българин и играе като търсач за националния отбор на България в популярния магьоснически спорт куидич. Той е най-добрият на поста си и това го прави световноизвестен в света на магьосниците. В романа Виктор Крум е и участник в Тримагическия турнир, който се провежда в училището за магия и вълшебства „Хогуортс“. Той се влюбва в Хърмаяни Грейнджър и я нарича „Хърмояна“. Виктор продължава да си общува с Хърмаяни, година след Тримагическият Турнир, въпреки че тя отказва на поканата му да му отиде на гости през лятото на 1995 г. Той вижда Хърмаяни и Хари отново (въпреки че не разпознава Хари, защото той е дегизиран) на сватбата на Фльор и Бил. Там той се чувства оскърбен от символа на Даровете на Смъртта изобразен на мантията на Ксено Лъвгуд, мислейки че това е знака на черния магьосник Гриндълоулд. Той също така се оплаква на Хари: „Какъв е смисълът да бъдеш всеизвестен куидичен играч, като всички хубави момичета са заети.“

Във филма ролята се изпълнява от българина Станислав Яневски.

Виктор Крум[редактиране | редактиране на кода]

Играе като търсач за българския отбор на Световното първенство по куидич – август 1994 – 1995 г.

Тъмнокосо момче с гърбав нос. Учи в „Дурмщранг“. Живее заедно с майка си и баща си в България. Те пътуват от България до Хогуортс за третото изпитание на сина си. И двамата са били жертви на Гриндълоулд.

Известен в цял свят, докато е още в училище Виктор отива в Хогуортс през 1994 – 1995 г. като представител на училището за магия и вълшебство „Дурмщранг“ в Тримагическия Турнир. Въпреки че много момичета си падат по него през учебната година, Крум се интересува само и единствено от Хърмаяни, с която отива на Коледния Бал. И именно тя е човекът, когото Виктор трябва да спаси по време на второто изпитание в Турнира. Въпреки ревността на Рон и че по приницип е груб с хората, Крум винаги се държи добре с Хари.