Виктор Савиних

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Виктор Петрович Савиних
Savinyh.JPG
съветски космонавт
Роден 7 март 1940
Берьозкини, Кировска област, Русия
Националност руснак
Друга професия инженер
Престой в космоса 252 дни 17 часа 38 мин
Селекция Група НПОЕ-4 (1978)
Мисии Союз Т-4
Союз Т-13
Союз ТМ-5
Емблема на мисията Soyuz TM-5 mission patch.gif
Виктор Петрович Савиних в Общомедия

Виктор Петро́вич Савини́х (на руски: Виктор Петрович Савиных) е бивш съветски космонавт и ректор на Московския държавен университет по геодезия и картография. Член-кореспондент на РАН.

От 1989 до 1992 г. е депутат във Върховния съвет на СССР.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 7 март 1940 г. в с. Берьозкини, Оричевски район, Кировска област.

През 1960 г. завършва Пермския техникум по железопътен транспорт. Постъпва на работа на Свредловската железопътна линия.

През 1969 г. завършва Московския институт по геодезия и картография и започва работа в конструкторско бюро.

През 1978 г. е зачислен в отряда на съветските космонавти (Група граждански специалисти № 4) и преминава пълния курс за летене с корабите „Союз“.

Полети в космоса[редактиране | редактиране на кода]

  • Союз Т-4 14-а основна експедиция на станцията Салют-6, (12 март - 26 май 1981 г.). Командир Владимир Ковальонок. Работят заедно с 15 и 16 експедиция. Продължителността на полета е 74 денонощия 17 часа и 37 минути.
  • Союз Т-13 Орбиталната станиция Салют-7 е без екипаж. Поради повреда с нея е загубена връзката. Задачата на мисията е да се скачи със станцията е да направи необходимите ремонти. Командир на екипажа е Владимир Джанибеков, а бординженер Савиних. Скачването става ръчно. Станцията успешно е ремонтирана и е приета новата експедиция. Полетът е от 6 юни до 21 ноември 1985 г. Савиних остава на борда 168 денонощия 3 часа 51 минути и 8 секунди.
  • Союз ТМ-5 Мисията продължава от 7 до 17 юни 1988 г. и е част от програмата Интеркосмос. С нея се осъществява вторият полет на българин в космоса. Савиних е бординженер, командир на полета е Анатолий Соловьов, космонавт-изследовател е Александър Александров. Продължителността е 9 денонощия 20 часа и 10 минути.

Общият му престой в космоса е 252 денонощия 17 часа 38 минути.

След космоса[редактиране | редактиране на кода]

През 1989 г. напуска отряда на космонавтите и става ректор на Московския държавен университет по геодезия и картография, на който пост остава до 2007 г. Професор, председател на Асоциацията на руските висши училища.

Автор е на редица учебници и монографии, статии, посветени на въпросите на дистанционните изследвания на Земята от космоса, както и на научно-популярни книги за космоса. Главен редактор е на списание «Руски космос».

Награди[редактиране | редактиране на кода]

Два пъти герой на Съветския съюз, три пъти награден с орден Ленин, Герой на НРБ, Герой на МНР, награден с орден „Сухе батор“ и медал „Златна звезда“ (Монголия), награден с орден „Войнска слава“ (Сирия).

Почетен гражданин на градовете Киров, Калуга, Перм (Русия), Джезказган (Казахстан), Улан Батор, Дархан (Монголия).

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]