Вик Нес

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Вик Неес)
Вик Нес
Vic Nees
белгийски диригент
Роден
Починал
14 март 2013 г. (77 г.)
Музикална кариера
Инструментиорган
Семейство

Уебсайт

Вик Нес (на нидерландски: Vic Nees) е белгийски композитор и хоров диригент.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Вик Нес е роден през 1936 г. в Мехелен. Той е син на композитора Стаф Нес (1901 – 1965). След завършването на музикалното си следване в Кралската фламандска музикална консерватория в Антверпен при Марсел Андри и Флор Петерс той следва хорово диригентство при Курт Томас във Висшето музикално училище в Хамбург, където през 1964 г. става носител на награда от майсторския клас.

След 1961 г. Нес е назначен за програмен директор за хорова музика при фламандското радио в Брюксел, от 1970 до 1996 г. е и диригент на реномирания радиохор. Освен това дирижира и вокалния ансамбъл „Филипус дьо Монт“ в Мехелен, както и „Тер Камеренкор“ в Брюксел. От 1998 г. е член на Кралската фламандска академия за наука и изкуство. Той е и автор на многобройни публикации в областта на музикознанието.

Вик Нес спада към най-значимите в международно отношение хорови композитори на Белгия. Неговата дейност като композитор се състои от хорови цикли, по-крупни хорови творби и множество песенни цикли. За своето творчество Вик Нес е отличен с наградата Йожен-Бе (1973), AGEC (1990), Visser-Neerlandia (1995). Неговите композиции са възприети в репертоара на много хорове във и извън Европа. Вик Нес е редовен член на журито на международни хорови съревнования и съветник на Европейската федерация на младите хорове.

Неговото вероятно най-известно произведение е Магнификат за смесен хор и соло сопран (1981). По-нови творби са Тромпетният Te Deum за хор, сопран и два тромпета (2003) и Neußer Messe за хор, орган и тромпет (1998).

Вик Нес умира на 14 март 2013 година във Вилворде.

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Vic Nees в Уикипедия на немски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​