Висша школа по икономика

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Висша школа по икономика
Национальный исследовательский университет „Высшая школа экономики“
ДевизNon Scholae Sed Vitae Discimus
Основан1992 г.
Виддържавен университет
Финансиране358 млн. долара
ПрезидентАлександър Шохин
Преподаватели1637
Студенти17 177
МестоположениеМосква, Русия
Сайтwww.hse.ru
Карта
Висша школа по икономика в Общомедия
Една от сградите на ВШИ, на Покровски булевард

Националният изследователски университет „Висша школа по икономика“ (на руски: Национальный исследовательский университет „Высшая школа экономики“), съкратено ВШИ, е сред водещите и най-големите университети в Москва и Русия.

Основан е (първоначално като център за подготовка на магистри) като Държавен университет – Висша школа по икономика (Государственный университет – Высшая школа экономики) с постановление на правителството на Русия от 27 ноември 1992 г. От 12 август 2008 г. е под прякото ръководство на правителството на Русия. Получава статут на национален изследователски университет през 2009 г., поради което променя съответно името си на сегашното.

Идеята за създаване на ВШИ – като икономическо училище по западно-европейски образец – се ражда на рубежа на 1980-те и 1990-те години. Група преподаватели от Икономическия факултет на Московския държавен университет „Ломоносов“ – Евгений Ясин, Ярослав Кузминов, Револд Ентов, Олег Ананин, Рустем Нуреев, замислят да изградят нова икономическа школа, която от самото начало да се основава на принципите на световната икономическа наука. Началото е поставено благодарение на грантове от фондацията „Отворено общество“ на Джордж Сорос и от Евросъюза, както и с методичната помощ на Ротердамския университет.

През 2012 г. в състава на ВШИ влизат Московският държавен институт по електроника и математика (Московский государственный институт электроники и математики) и 2 училища за следдипломна професионална квалификация – Учебният център за подготовка на ръководители (Учебный центр подготовки руководителей) и Държавната академия за специалисти в инвестиционната сфера (Государственная академия специалистов инвестиционной сферы).

Специализацията на университета е в социално-икономически и хуманитарни науки, както и математика и информатика. В състава на университета има над 20 факултета и филиала, включително 3 бази извън Москва: в Санкт Петербург, Нижни Новгород и Перм. Разполага с общежития. Към 1 октомври 2011 г. във ВШИ се обучават 12 109 студенти и 720 аспиранти от 259 професори и 1448 други преподаватели.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]