Витоша (булевард в София)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Витоша.


Булевард „Царица Йоанна“ (днес „Витоша“) около 1934 г.

Булевард „Витоша“, по-известен като „Витошка“ е основна пътна артерия в центъра на София.

Булевардът започва от пл. „Света неделя“, преминава през идеалния център на София, пресича се с еднопосочния бул. „Патриарх Евтимий“, продължава покрай западната страна на парка на НДК, пресича се с бул. „България“, преминава през ж.к. „Иван Вазов“ и свършва при Южния парк при кръстовището с ул. „Бяла Черква“.

Бул. Витошка" е популярна с многобройните си магазини и бутици по нея. Според проучване на „Къшмън и Уейкфилд“ за 2005 г. „Витошка“ е 22-рата най-скъпа търговска улица в света. [1][2][3]

В участъка между ул. „Алабин“ и бул. „Патриарх Евтимий“ булевардът е пешеходна зона, забранена за МПС-та, като се допуска само пресичане през перпендикулярните на „Витоша“ улици. През последните години има дебати дали Витошка да остане изцяло затворена за движението или да се отвори частично или изцяло за превозни средства. На 28 септември 2006 г. общинските съветници решават да отворят частично Витошка за собственици на търговски обекти и живеещи в района. По булеварда продължават да вървят трамваи, дори когато улицата е била затворена за други МПС-та.

Предвижда се трамвайният транспорт по пешеходната част на булеварда да бъде спрян, тъй като под този участък ще преминава трасето на Втори метродиаметър на Софийското метро. Тук обаче се появява един голям куриоз – в целия този участък, под който се предвижда преминаването трасето на метрото, не се предвижда никаква метростанция, обслужваща тази част на бул. „Витоша“. Така след пускането на метрото и след спирането на трамвая на практика по-голямата част от булеварда с изключение на района около НДК и ул. „Алабин“ остава без транспорт.

За кратко в началото на ХХ век, булевардът се казва "Генерал Гурко" – име, което днес носи друга софийска улица. [1][2]

Бележки[редактиране | edit source]

  1. Булевард „Витоша“ – родното Шан-з-Елизе, Вестник Строител, 20 януари 2012. Посетена юли 2013
  2. София, план "Майер", 1908 г., кодекс – Университет Бамберг. Посетена юли 2013

Външни препратки[редактиране | edit source]