Владимир Спасов

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Владимир Асенов Спасов
български политически деец
Роден
Починал

Владимир Асенов Спасов e бивш председател на Централния комитет на Българска комунистическа партия (регистрирана след 10 ноември 1989), избран за генерален секретар на НКИ през 1995 г.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Едва 17-годишен Владимир Спасов е приет за член на БРП от известните революционни дейци Йорданка Чанкова и Владо Тричков. Участва в младежка бойна група към Босилеградския партизански отряд. Заедно с отряда влиза в състава на известната Софийска народоосвободителна дивизия, ръководена от Славчо Трънски.

След 9 септември 1944 г. се записва доброволец в новосъздадената БНА, влизаща в състава на Трети украински фронт под общото ръководство на маршал Толбухин. Награден е с орден за храброст от новото отечественофронтовско правителство.

След края на войната Спасов се завръща в България и продължава образованието си, като се записва да следва българска филология.[1] След дипломирането си работи като учител.

Служител в „Печатни произведения“ и „Кинефикация“.

След 10 ноември 1989 г. и преименуването на Българската комунистическа партия в Българска социалистическа партия заедно със свои съидейници той решава да запази името Българска комунистическа партия. БКП е регистрирана, спазвайки Закона за политическите партии.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. www.online.bg // Архивиран от оригинала на 2004-11-28. Посетен на 2009-11-08.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]