Владимир Вернадски

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Владимир Иванович Вернадски
руски естествоизпитател
Владимир Иванович Вернадски 
Роден: 12 март 1863 г.
Починал: 6 януари 1945 г. (81 г.)

Владимир Вернадски (на руски: Владимир Иванович Вернадский) е руски академик, един от водещите учени на 20 век, естествоизпитател с енциклопедичен обхват, мислител и обществен деец, създал и развил много научни направления. Историк на науката и един от представителите на руския космизъм.

Вернадски работи в областта на науките минералогия и кристалография, биология, философия, систематика на науката и развива активна обществената дейност. Значим е приносът му в науките геохимия, биогеохимия, минералогия, метеоритика и радиогеология.

Вернадски изучава минерали, както и влиянието на химичните елементи върху живите организми и биосферата. Уточнява и разработва понятието биосфера и неговата връзка с биогеохимията (или екологията). Според идеите на Вернадски нашата планета е съставена от различни слоеве, които си взаимодействат:

Дава нова интерпретация на понятието ноосфера, въведено от френските учени Ле Руа и Тейяр дьо Шарден. Владимир И. Вернадски има повече от 700 научни труда (философските му трудове и записки са издадени през втората половина на 20 век). Той е един от основателите и първи президент на Украинската академия на науките.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]