Владимир Вернадски

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Владимир Иванович Вернадски
Влади́мир Ива́нович Верна́дский
украински естествоизпитател

Роден
Починал
6 януари 1945 г. (81 г.)
ПогребанНоводевическо гробище, Хамовники, Русия

ЕтносУкраинци
Религияатеизъм
Учил вСанктпетербургски държавен университет
Научна дейност
ОбластГеология, биология, геохимия
Работил вСанктпетербургски държавен университет
Императорски Московски университет
Академия на науките на СССР
Московски държавен университет
Семейство
ДецаГеоргий Вернадски
Подпис
Владимир Иванович Вернадски в Общомедия

Владимир Иванович Вернадски (на украински: Вернадський Володимир Іванович) е руски и съветски академик, работил в областта на науките минералогия и кристалография, биология, философия, систематика на науката и развива активна обществената дейност. Значим е приносът му в науките геохимия, биогеохимия, минералогия, метеоритика и радиогеология. Един от водещите учени на 20 век, естествоизпитател с енциклопедичен обхват, мислител и обществен деец, създал и развил много научни направления. Той е известен още като историк на науката и е един от представителите на руския космизъм. Вернадски изучава минералите, както и влиянието на химичните елементи върху живите организми и биосферата (биогеохимия). Уточнява и разработва понятието биосфера във връзка с биогеохимията (като основа на съвременната екология).

Според идеите на Вернадски нашата планета е съставена от различни слоеве, които си взаимодействат:

Дава нова интерпретация на понятието ноосфера, въведено от френските учени Ле Руа и Тейяр дьо Шарден.

Владимир И. Вернадски има повече от 700 научни труда (философските му трудове и записки са издадени през втората половина на 20 век). Преиздадени са негови научни трудове в 5 тома (1954-1960) и събрани съчинения и писма в 24 тома (2013). Той е един от основателите и първи президент на Украинската академия на науките.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  • Електронен архив на Вернадски
  • Текстове на Вернадски в Московската библиотека
  • Костов, Р. 1984. Симетрия и ноосфера. – Фил. мисъл, 8, 81-86.
  • Владимир Вернадски. Няколко думи за ноосферата
  • Костов, Р. И. 2013. Библиография на трудове от и за живота, творчеството и идейното наследство на академик Владимир И. Вернадски (1863-1945) на български език. – В: Вернадски и XXI век: геосфера, биосфера, ноосфера и симетрия. С., Издателска къща „Св. Иван Рилски“, 113-115.
  • Костов, Р. И. 2013. Планетарният хуманизъм на Владимир И. Вернадски и Пиер Тейяр дьо Шарден в идеята за ноосферата. – В: Вернадски и XXI век: геосфера, биосфера, ноосфера и симетрия. С., Издателска къща „Св. Иван Рилски“, 71-77.