Владимир Лютвиев

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Владимир Лютвиев
български революционер

Роден
Починал
1897 г.

Учил вСолунска българска мъжка гимназия

Владимир Иванов Лютвиев е български революционер, деец на Вътрешната македоно-одринска революционна организация.[1]

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Владимир Лютвиев е роден в град Прилеп. Учи в българската мъжка гимназия в Солун, където заедно с Тодор Станков и Александър Хаджипанов се включва във ВМОРО. Не успява да получи учителско място в Прилеп и получава 200 лири от баща си, за да се занимава търговия на кожи в София. Вместо това той се свързва с Гоце Делчев, Христо Клисуров и Атанас Мурджев и участва в революционни кръжоци.[1] Личните си средства влага в бомболеярната в Сабляр. Влиза заедно с Атанас Мурджев и Боян Ачков в създадената чета на Гоце Делчев за отвличането на турски бегове и искането на откуп за тях. По време на акцията се простудява, тежко заболява и прекарва известно време в София и Кюстендил. Умира от болестта си през 1897 година в Прилеп.[2]

Илия Лютвиев

Негов по-малък брат е Атанас Лютвиев. Най-малкият Илия Лютвиев завършва Солунската гимназия с последния випуск в 1913 година. Тръгва за Прилеп, но в Битоля новите сръбски власти го карат да подпише декларация, че е сърбин, Илия Лютвиев отказва и е върнат в Солун. При избухването на Междусъзническата война е убит в двора на Солунската гимназия.[2][3]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б Адамовъ, Тод. попъ. Прилепъ въ революционнитѣ борби // Илюстрация Илиндень XII (5 (115). София, Издание на Илинденската Организация, май 1940. с. 3.
  2. а б Адамовъ, Тод. попъ. Прилепъ въ революционнитѣ борби // Илюстрация Илиндень XII (5 (115). София, Издание на Илинденската Организация, май 1940. с. 4.
  3. Кандиларовъ, Георги Ст. Българскитѣ гимназии и основни училища въ Солунъ (по случай на 50-годишнината на солунскитѣ български гимназии). София, Македонски Наученъ Институтъ, печатница П. Глушковъ, 1930. с. 101.