Владимир Топоров

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Владимир Николаевич Топоров (5 юли 1928, Москва - 5 декември 2005, Москва) е водещ руски филолог от Московско-Тартуската семиотична школа. Негова съпруга е била лингвистът и индолог Татяна Елизаренкова.

Топоров е автор на повече от 1500 работи, включително Ахматова и Данте (1972), Към реконструкция на индо-европейския ритуал (1982), Еней: човек на провидението и съдбата (1993), Мит. Ритуал. Символ. Образ (1995), Святост и светци в руската духовна култура (1998) и др. Той превежда Дхамапада на руски и под негово ръководство е изготвен най-пълният речник на пруския език (5 тома).

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ   Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Vladimir Toporov“ в Уикипедия на английски. Оригиналната статия, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание, Споделяне на споделеното“, а за статии създадени преди юни 2009 — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната статия, както и преводната страница, за да видите списъка на съавторите.