Владимир Проп

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Владимир Яковлевич Проп)
Владимир Проп
Владимир Пропп
руски филолог
Владимир Проп, 1928 г.
Владимир Проп, 1928 г.

Роден
Починал
22 август 1970 г. (75 г.)

Националност Русия
Учил вСанктпетербургски държавен университет
Научна дейност
Областфолклорните приказки, структурализъм, теория на литературата
Работил вЛенинградски университет
Известен сизследвания върху фолклорните приказки, структурализъм
Семейство
СъпругаСерафима Соколова
Елизавета Антипова
ДецаМария, Елена, Михаил
Владимир Проп в Общомедия

Владимир Яковлевич Проп (на руски: Владимир Яковлевич Пропп) е съветски литературен изследовател, формалист, който анализира основните компоненти на сюжета на руската народна приказка, за да идентифицира приказните най-прости, неделими наративни елементи.

Проп полага основите на сравнително-типологическия метод във фолклористиката, един от основополагащите автори на съвременната теория на текста[1].

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 28 април 1895 г. в Санкт Петербург в семейство на поволжки германци. Баща му, Яков Филипович Проп (1858–1919), е заможен поволжки селянин, роден в село Гусенбах във Волгоградска област.

През 1914–1918 г. следва руска и германска филология във филологическия факултет на Петроградския университет. След завършването му преподава немски език в различни висши учебни заведения в Ленинград. По време на Първата световна война става доброволец и постъпва като санитар в лазарет.

В годините непосредствено след революцията, в периода на Гражданската война и малко по-късно (от 1917 до 1929 г.) семейството на родителите му живее в своя родов дом в хутора Propp[1]. Владимир Проп посещава родителите си няколко пъти. В края на 1918 г. посещава болния си баща[1], през март 1919 г. пристига вече за погребението му, след което известно време остава там и заедно с роднините си работи на полето[1], след което се установява като учител в село Голи Карамиш[1], намиращо се на 70 км от хутора. След това се връща в Петроград. През лятото на 1923 г. отново пристига в имението на родителите си с жена си[1].

На 20 декември 1929 г. в германската колония Гусенбах се извършва разкулачване[1]. Имуществото на Анна Фридриховна Проп е предадено в колхоз „Й. В. Сталин“[1].

От 1932 г. Владимир Проп преподава в Ленинградския университет (ЛГУ). През 1937 г. става доцент, през 1938 г. – професор, последователно в катедрите по романо-германска филология, по фолклор и накрая, до 1969 г., по руска литература; през 1963–1964 г. заема позицията на временно изпълняващ длъжността завеждащ катедрата.

От 1949 г. до 1952 г. преподава в катедрата по етнография и антропология към Историческия факултет на Ленинградския университет.

Владимир Проп умира на 22 август 1970 г. в Ленинград, на 75-годишна възраст. Погребан е на Северното гробище на града.

Основни трудове[редактиране | редактиране на кода]

  • Морфология сказки, Ленинград: Academia, 1928.
    • Морфология на приказката. София: Христо Ботев, 1995, 256 с.
  • Исторические корни волшебной сказки, Ленинград, 1946.
    • Историческите корени на вълшебната приказка. София: Прозорец, 1995, 351 с.
  • Русский героический эпос (бълг: Руският героичен епос), 1958.
  • Народные лирические песни (бълг: Народните лирически песни), Ленинград, 1961.
  • Русские аграрные праздники (бълг: Руските аграрни празници), Ленинград, 1963.

Посмъртно публикувани

  • Фольклор и действительность (бълг: Фолклор и действителност), 1976.
  • Проблемы комизма и смеха. Ритуальный смех в фольклоре (бълг: Проблеми на комизма и на смеха. Ритуалният смях във фолклора), 1983.
  • Русская сказка (бълг: Руската приказка). Ленинград, 1984.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б в г д е ж з Пропп // Историческое, географическое и статистическое описание немецких поселений. wolgadeutsche.ru. Архивиран от оригинала на 5 февруари 2012. Посетен на 30 август 2011. (на руски)
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Vladimir Propp“ и страницата „Пропп, Владимир Яковлевич“ в Уикипедия на английски и руски език. Оригиналните текстове, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за творби създадени преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналните страници тук и тук, за да видите списъка на техните съавтори. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]