Влюбеният облак

от Уикипедия, свободната енциклопедия
„Влюбеният облак“
Влюблённое облако
РежисьориРоман Качанов
Анатолий Каранович
СценаристиНазъм Хикмет
МузикаАндрей Бабаев
ОператорМихаил Каменецкий
РазпространителСоюзмултфилм
Жанранимация
приказка
късометражен
Премиера1959
Времетраене16 минути
Страна СССР
Езикруски
Цветностцветен
Външни препратки
IMDb

„Влюбеният облак“ (на руски: Влюблённое облако) е съветски куклено-рисуван анимационен филм от 1959 година на режисьорите Роман Качанов и Анатолий Каранович, заснет от киностудиотоСоюзмултфилм“.

Създаден с авангарден маниер, филмът е високо оценен както в СССР, така и в чужбина. Отличен е на международни кинофестивали. Става първият съветски филм, награден с престижната награда на Международната федерация на филмовата преса (ФИПРЕСИ).

Сюжет[редактиране | редактиране на кода]

Създаден по сценария на легендарния турски поет Назъм Хикмет, който по онова време живее в имиграция в СССР, филмът е приказка за живота на прекрасната Айше, господарка на оазис, и влюбилия се в нея, надвиснал над оазиса, облак. Злият повелител на пустинята решава да погуби Айше и нейния оазис, защото тя не отвръща на чувствата му към нея. Той засипва оазиса с пясъците на пустинята, но облакът, с цената на своя живот, поливайки оазиса с дъжд, успява да спаси своята възлюбена и нейната райска градина.

Награди[редактиране | редактиране на кода]

  • Специална награда на журито за „Поетичност и народност в изкуството“ на 3-тия Международен кинофестивал за анимационни филми в Анси, Франция през 1960 година.
  • Сребърен медал от 2-рия Международен кинофестивал за куклени филми в Букурещ, Румъния през 1960 година.
  • Награда ФИПРЕСИ от 7-ия Международен кинофестивал за късометражни филми в Оберхаузен, Германия през 1960 година.

Интересни факти[редактиране | редактиране на кода]

Филмът е пример за използването на рядък маниер в анимацията. В него умело са преплетени куклената и рисувана анимация.

Създаването на филма съвпада с началото на управлението на Никита Хрушчов в СССР. Реформаторската по онова време естетика на лентата за много чужденци става олицетворение на промените, протичащи в страната.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Влюблённое облако“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​