Воден орех

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Воден орех
Garden lilypads.jpg
Природозащитен статут
Status iucn3.1 LC bg.svg
Незастрашен
Червена книга на България
Status iucn3.1 EN bg.svg
Застрашен[1]
Класификация
царство: Plantae Растения
отдел: Magnoliophyta Покритосеменни
клас: Magnoliopsida Двусемеделни
разред: Myrtales
семейство: Lythraceae Нарови
род: Trapa
вид: Trapa natans Воден орех
Научно наименование
Уикивидове Trapa natans
L., 1753
Синоними

Trapa bispinosa Roxb.

Воден орех в Общомедия

Воден орех (на латински: Trápa nátans), известен още като Дяволски орех, Джулюн, Джюлюн, Рогатка е едногодишно влаголюбиво тревисто растение от семейство Нарови. Видът се среща и в България. Плодовете му се използват за храна на хора и животни.

Разпространение[редактиране | редактиране на кода]

Естествените находища на водния орех са в Африка, голяма част от Азия и Южна и Източна Европа. Видът е привнесен от човека в Северна Америка, където се приема за инвазивен. Находищата му в България са по Черноморско крайбрежие, североизточните части на страната, Дунавска равнина, Предбалкан, Източна Стара Планина, Източни Родопи и Тракийска низина. Среща се на надморска височина от 0 до 500 метра. Расте в заблатени местности, бавнотечащи реки и разливи на реки със сладка и полусолена вода.

Особености на вида[редактиране | редактиране на кода]

Видът е едногодишен или многогодишен, тревист. Стъблото израства до 2 и повече метра дължина. Листата му биват два вида. Първите са подводни и представляват наделени на нишковидни дялове. Вторите са надводни като имат мехуресто подути дръжки изпълнени с въздухоносна тъкан. Имат листна петура с ромбична форма и назъбен външен ръб. Надводните листа образуват видимата част на растението над водната повърхност. То наподобява на розетка. Растението цъфти през юни - юли. Цветовете са дребни, с бели венчелистчета. Плодът е орех. Изграден и от дебела, черна и твърда обвивка. Обвивката притежава четири роговидни, разположени на кръст израстъци.

Плод на воден орех

Плодовете на джулюна са с високо ниво на скорбяла. Имат приятен вкус. Наподобяват на сладък варен картоф или кестен. Поради тази причина още от древността се използват за храна от човека. В България също има традиции на консумация на плодовете от хора. Консумират се след сваряване и обелване на твърдата обвивка. В миналото са изхранвани и пасищно отглеждани стада от свине.

Природозащитен статус и опазване[редактиране | редактиране на кода]

В миналото в България видът е образувал плътни популации, особено в заблатени местности покрай река Дунав. Днес много от старите находища са пресушени и не съществуват. Среща се единично или на малки групи. Съгласно Закона за биологичното разнообразие видът е защитен. Част от известните находища се намират в природен парк Персина, защитена местност Джолюнгьол[2] край село Драганово, природна забележителност Алепу, както и в защитени зони от Европейската екологична мрежа Натура 2000[3].

Интересни факти[редактиране | редактиране на кода]

В България две села носят името Джулюница - в областите Велико Търново и Русе. Смята се, че и двете са наречени на растението джулюн, в чиито околности в миналото са се намирали естествени находища от него.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Червена книга на Република България. Воден орех. Посетен на 6 октомври 2013
  2. ИАОС, Джолюнгьол
  3. bgflora.net, Джулюн