Водни бълхи

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Водни бълхи
Daphnia pulex.png
Daphnia pulex
Класификация
империя: Eukaryota Еукариоти
царство: Animalia Животни
подцарство: Eumetazoa Същински многоклетъчни
надтип: Ecdysozoa
тип: Arthropoda Членестоноги
подтип: Crustacea Ракообразни
клас: Branchiopoda Хрилоноги
подклас: Phyllopoda
разред: Cladocera Водни бълхи
Научно наименование
Уикивидове Cladocera
P.A. Latreille, 1829
Подразреди

Водните бълхи (Cladocera) са разред от тип Членестоноги, клас Хрилоноги. Обитават водоеми със застояла или слабо течаща вода. Тя плува чрез отскоци с помощта на дългите си и силно разклонени антени. Храни се с бактерии и едноклетъчни водорасли, които прецежда през четинките на петте си двойки гръдни крачка. Размерите ѝ са от 0,1 mm до 0,3 mm. Размножава се бързо. През есента оплодените яйца на дафнията остават на дъното на водоема и на следващата пролет се развиват. Водните бълхи често се струпват в големи количества.

Съществуват около 100 различни вида. Използва се за храна на малки рибки, а изсушена се използва за храна на аквариумни риби.

Представлява универсална плуваща (когато са във изсушен вид) храна за всички рибки. Дафниите могат да се ловят с помощта на дълбоко около 35 cm кепче което се потапя на около 20 cm под водната повърхност и се извършват движения във формата на осморка. Дафниите могат да се пренасят във кофичка с вода. Не са много калорична храна и са подходящи за всекидневна употреба през лятото

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]