Война за Тунис

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Война (битка) за Тунис
Конфликт: Турско–испанско-португалски конфликти
Battle of Tunis 1535 Attack on Goletta.jpg
Испанския десант в Голета (1535)
Период 1534 - 1574 година
Място Тунис
Резултат победа за Османската империя и край на реконкистата в Северна Африка
Територия Тунис
Воюващи страни
Flag of Cross of Burgundy.svg Испанска империя
Flag Portugal (1495).svg Португалска империя
Flag of Genoa.svg Генуезка република
Flag of the Sovereign Military Order of Malta.svg Малтийски орден
Flag of the Ottoman Empire (1453-1517).svg Османска империя
Командири
Карл V
Дон Хуан Австрийски
Хайредин Барбароса
Улудж Али
Синан паша

Войната за Тунис или Битката за Тунис е въоръжен конфликт за владението на Тунис през 16 век между Испанската империя и Португалската империя от една страна и османските пирати и Османската империя от друга.

Предистория[редактиране | редактиране на кода]

През 909 година територията на Тунис е завоювана от Фатимидите. През 1148 година норманският крал на Сицилианското кралство Рожер II овладява крайбрежието на Тунис, но през 1160 година територията е завладяна от мароканската династия Алмохади, а от 1260 е под властта на Меримидите.

През 1270 Луи IX предприема кръстоносен поход срещу Тунис, но умира по време на обсадата на града.

Военните действия през 16 век[редактиране | редактиране на кода]

През 1534 година известният пират на османска служба Хайредин Барбароса се укрепва на територията на Тунис, която ползва като база за пиратските си набези при съдействието на Франция срещу италианското крайбрежие.

В отговор на тези действия на Хайредин Барбароса Карл V предприема офанзива чрез кръстоносен поход за завземане на Тунис и освобождение на крайбрежието на Северна Африка от неверниците. Карл V събира 30 хил. армия и с поддръжката на генуезкия флот и нает от рицарите на Малтийския орден огромен кораб "Света Анна" дебаркира на тунизийското крайбрежие.

Битки[редактиране | редактиране на кода]

Основното събитие в тунизийската военна кампания на Карл V е дългата и кървава обсада на крепостта Голета, завладяването на която е последвано от почти пълното унищожаване на мюсюлманското ѝ население. Местния Хафсидски владетел е принуден да се признае за сюзерен на императора и да приеме испански гарнизон в пристанището на Голета. Това статукво продължава до 1569, когато алжирския бей Улудж Али превзема от испанците Тунис.

След битката при Лепанто, четири години по-късно, Дон Хуан Австрийски отново притиска "сарацините" от Голета. Неговия план е да превърне тази част от Магреб в първото християнско кралство в Северна Африка на което да е държавен глава, след което да подхване реконкиста по португалски образец откъдето е родом. Тези му планове срещат неодобрението на брат му Филип II поради което са изоставени.

През 1574 година Османската империя слага край на реконкистата в Северна Африка. Султанът изпраща силен флот до Тунис, начело на който са Улудж Али и Синан паша. Те прогонват приелата испански сюзеренитет Хафсидска династия. Хуан Австрийски изпраща на помощ на Хафсидите испанския гарнизон от Сицилия, но той закъснява заради буря. Под испански флаг в битката за Тунис участва Мигел де Сервантес, според който пленените християни в Голета завършват живота си като роби на турските галери.

Резултат[редактиране | редактиране на кода]

Плановете за завладяването на Северна Африка от испанската корона се превръщат в скъпоструваща авантюра. Само експедицията на Карл V е на стойност най-малко един милион дуката. По-нататъшните усилия на християнските монарси да запазят Голета са скъпоструващи и нерентабилни, което ги принуждава да влязат в дълг към Фугерите и други банкерски къщи. Година след напускането на Голета испанската корона обява банкрут на 1 септември 1575 година, в резултат на който е принудена да направи отстъпки на нидерландските бунтовници - виж Осемдесетгодишна война.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Литература[редактиране | редактиране на кода]

  • ((en)) James D. Tracy. Emperor Charles V, Impresario of War. Cambridge University Press, 2002. ISBN 0-521-81431-6.
  • ((en)) Roger Crowley. Empires of the Sea: The Siege of Malta, the Battle of Lepanto, and the Contest for the Center of the World. Random House, 2009. ISBN 0-8129-7764-5.
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Тунисская война“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите.