Време разделно

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Време разделно
Оригинален език български
Автор Антон Дончев
Първо издание 1964 г.
България
Жанр исторически роман

„Време разделно“ е роман от Антон Дончев, написан през 1964 г. Творбата е създадена само за 45 дни.

Събитията, описани от Антон Дончев, са се случили през 1666 г. на мястото, където е разположен град Якоруда. Това е една малка и живописна долина на 2,5 км от центъра на днешния град Якоруда, където в днешни дни фондация „Свети Георги Победоносец“[1] е построила малка, изографисана с реалистични сцени от онова време, църква[2]. При всички усилия на Дончев да се придържа към историческата истина, съществуват основателни съмнения, че авторът възпроизвежда в своята творба не реални исторически събития, а историографски мит, който се базира на няколко недостоверни източника, публикувани през втората половина на 19 век.[3]

Сюжет[редактиране | редактиране на кода]

В Родопите, долината Елинденя, пристигат еничари, за да принудят българското население да приеме „правата вяра“. Предвожда ги Караибрахим, роден по същите места, взет от турците още като дете. Селяните от Елинденя решават да скрият жените и децата. Караибрахим се настанява в конака на Сюлейман ага. Иска от него да му съдействува. Нарежда да се съберат първенците на селото. Село Чепино е опожарено. Жителите му търсят спасение в съседните планини. Манол, един от най-видните мъже в селото, предлага на Сюлейман ага да ги поведе срещу еничарите. Но агата не може да се вдигне срещу падишаха. Първенците се събират в конака. Заявяват на Караибрахим, че вярата си няма да дадат. Дошло е време разделно.

Екранизация[редактиране | редактиране на кода]

Романът е екранизиран през 1988 г. от режисьора Людмил Стайков под името „Време на насилие“ и се състои от 2 части: „Заплахата“ и „Насилието“. Втората част на филма пресъздава събитията от втората половина на 17-ти век до 1668 г.

  • „Вече две десетилетия продължава османската обсада на венецианска Кандия (днешния Ираклион на о-в Крит). Родопите се явяват стратегически опорен пункт за битката, но християнското им население е потенциален източник на нестабилност. Султанът издава ферман то да бъде обърнато в правата вяра. Свещените гори и долини, където според преданието се е родил Орфей, пропищяват от ятаганите, налагащи чуждата религия с кръв и пожарища. В долината на река Елинденя е изпратена спахийска (наемна) войска начело с еничаря Караибрахим, който е родом от тези места.“
  • Актьорски състав:

Критика[редактиране | редактиране на кода]

Достоверността на източниците на които се базира романа, е подложена на сериозни съмнения.[4] На многократно отправяните критики за това, че романът е поръчков, Антон Дончев отговаря:

На мен не са ми давали поръчка! Аз реших да я напиша тази книга. След като и Стефан Дичев, и Андрей Гуляшки отказаха, тогава бях още неизвестен автор. И ми дадоха само 75 лева командировъчни и аз обиколих Родопите с тия пари за 15 дни. Никога преди не бях ходил там.

[5]

Интересни аналогии[редактиране | редактиране на кода]

Годината на сюжета на романа „Време разделно“ е изключителна в историята и за западната цивилизация.

В годината, когато се развива действието в романа, християнският свят очаква апокалиптично събитие, и то действително се случва в Лондон – големият лондонски пожар по време на голямата лондонска чумна епидемия. Междувременно Шабатай Цви се обявява за дългоочаквания еврейски месия, а поради трите шестици след единицата в нумерологията на годината, 1666-а е обявена и за годината на дявола.

Същата тази година Кралят-слънце Луи XIV открива Френската академия на науките, третото историческо учреждение от Френския институт.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. „Живко Сахатчиев: Новата църква в Якоруда е паметник на българщината в долината на Места“, интервю на Илиян Станимиров, в-к „Македония“, бр. 27, 8 юли 1998 г.
  2. За църквата, сайт на фондация „Свети Георги Победоносец“.
  3. Родопски старини, април 2011 г. Цветана Георгиева, Историографски митове и литература (Романът на Антон Дончев "Време разделно").
  4. Благовеста Касабова, Прочетено наново, електронно списание LiterNet, 24.09.2006, № 9 (82).
  5. Антон Дончев в Европа, www.librev.com, 24.03.2009

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Външни връзки[редактиране | редактиране на кода]