Всеволод Гаршин

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Всеволод Гаршин
Garshin.jpg
руски писател
Роден 14 февруари 1855 г.(1855-02-14)
Екатеринославска губерния, Русия
Починал 5 април 1888 г. (на 33 г.)
Националност руснак
Всеволод Гаршин в Общомедия

Всеволод Михайлович Гаршин е руски писател, доброволец в Руско-турската война (1877-1878)

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Всеволод Гаршин е роден на 14 февруари 1855 г. в Екатеринославска губерния (Русия). Произхожда от старинния дворянски род Гаршиных. Учи в VII-а гимназия в Санкт Петербург. Още като ученик се занимава с литературно творчество. Получава хронично нервно заболяване. Завършва гимназията през 1874 г. Записва се и е студент в Минно-геоложкия институт.

При избухването на Руско-турската война (1877-1878) е студент в III-и курс. Постъпва като доброволец в Действуващата Руска армия на Балканския полуостров. Военно звание редник от 138-и Болховски Пехотен полк. Участва в реалните бойни действия на Русчушкия отряд. Ранен е в крака в битката при с. Аязлар (дн. с. Светлен) и върнат за лечение в Русия.

Автор на разкази и очерци публикувани в руския печат и посветени на войната : „Четыре дня“, „Аясларское дело“, „Из воспоминаний рядового Иванова“, „Люди и война“ и др. Защитник и застъпник на Българската национална кауза. След войната е секретар на "Конгреса на руските железни пътища". Член на "Обществото на любителите на руското слово". След поредното изостряне на заболяването, умира през 1888 г. на 33 години в Санкт Петербург.

Днес в с. Светлен има негов паметник. Улица в София, кв. Княжево е наречена „Всеволод Гаршин“.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Освободителната война 1877-1878, Енциклопедичен справочник, ДИ "П.Берон", София, 1986, с.83