Вукан (Рашка)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Вукан
велик жупан на Рашка (традиционен титул още от времето на царя на българите Симеон I - даден за Петър Гойникович)
Župan Vukan.jpg

Лични данни
Управление 10831112
Роден 1050
Починал 1112
Предшественик Константин Бодин
Наследник Урош I
Семейство
Династия Вукановичи
Баща Петрислав
Потомци Марко, Урош I, Стефан Вукан

Вукан (на сръбски: Вукан или Vukan) е рашки велик жупан. С него се възстановява самостойното управление на Рашка. Дуклянският крал, избран и за български цар под името Петър III - Константин Бодин го определя за рашки управник. Слага началото на династията Вукановичи, управлявала Рашка до поемане управлението от синовете на Завида, най-малкия от които е известен като родоначалник на следващата рашка династия - тази на Неманичите.

Вукан води енергична и дългогодишна борба с Византия, изразяваща се в нападения и оплячкосване на крайграничните византийски (български) области и крепости. Византийският император Алексий I Комнин се принуждава специално да поеме организиране потягането на крайграничните византийски укрепления срещу вукановите набези. След поредното си нападение над византийските територии, при оттеглянето си към сръбските земи през 1093 г., Вукан подпалва граничния византийски град Липлян. Това принуждава драчкия дук и императорски син Йоан Комнин да се отправи на военен поход срещу Вукан, но той е неуспешен. На следващата 1094 г. Алексий Комнин изпраща срещу Вукан силна армия, което принуждава рашкия жупан да лавира, търсейки дипломатически способи и средства за уреждане на конфликта. Вукан убеждава василевса в бъдещите си мирни намерения спрямо империята, но е принуден като гаранция за мира да изпрати двамата си сина Стефан и Урош в Константинопол.

Вукан се изявява като силен и способен владетел. След смъртта на Константин Бодин успява да наложи за дуклянски владетел бодиновия брат Владимир, който жени за дъщеря си. Дуклянският поп ни съобщава, че бодиновата вдовица Яквинта отравя Владимир, за да сложи на престола сина си Георги.

Вукановите наследници управляват Рашка до династията Неманичи на най-малкия син на Завида. Вукан е наследен от сина си Урош I. Урош I и синове му Урош II и Деса също са велики жупани на Рашка.

Исторически извори[редактиране | edit source]

Константин Бодин рашки велик жупан (1083 – 1114) Урош I