Възкресение (Пиеро дела Франческа)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вижте пояснителната страница за други значения на Възкресение.

Възкресение
ХудожникПиеро дела Франческа
Годинаок. 1460
ТехникаФреска
Размери225 × 200 cm
ИзложенаМузео Чивико, Сансеполкро
Възкресение в Общомедия

Възкресение е картина на италианския ренесансов майстор Пиеро дела Франческа, завършена около 1460. Съхранява се в Музео Чивико в Сансеполкро (Тоскана), родният град на художника. Сюжетът на картината препраща към името на града (означаващо „Свето Възкресение“), което от своя страна идва от наличието там на две реликви от Светото Възкресение, донесени от двама пилигрими през 9 век. Христос също така присъства на градския герб.

геометрична система на фреската

Исус се намира в центъра на композицията, изобразен в момента на своето възкресение, което е загатнато от позицията на крака му върху парапета. Фигурата му, изобразена в портретна и абстрактна неподвижност (и описана от Олдъс Хъксли като „атлетична“), е надвиснала над четирима спящи войници, което символизира разликата между човешката и божествената сфера (или смъртта, победена от светлината на Христос). Пейзажът, потопен в утринна светлина, също има символична стойност: контрастът между цъфтящите дървета отдясно и голите такива отляво намеква за обновлението на човека чрез светлината на Възкресението.

Според традицията, спящият войник в кафяви доспехи вдясно на Христос е автопортрет на Пиеро. Контактът между главата му и пръта на гвелфското знаме, носено от Христос, се предполага че символизира контакта на художника с божественото.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  • Дзуги, Стефано. Пиеро дела Франческа. Милано, 1991.
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Resurrection (Piero della Francesca) в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​