Възкресение (роман)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вижте пояснителната страница за други значения на Възкресение.

Възкресение
Воскресение
АвторЛев Толстой
Създаване1899 г.
Руска империя
Първо издание1899 г.
Оригинален езикруски
Жанрроман
НачалоКак ни старались люди, собравшись в одно небольшое место несколько сот тысяч, изуродовать ту землю, на которой они жались, как ни забивали камнями землю, чтобы ничего не росло на ней, как ни счищали всякую пробивающуюся травку, как ни дымили каменным углем и нефтью, как ни обрезывали деревья и ни выгоняли всех животных и птиц, — весна была весною даже и в городе.
Възкресение в Общомедия

„Възкресение“ (на руски: Воскресение) е роман от Лев Толстой, издаден през 1899 г. [1] Хонорарът от романа Толстой дарява за спасяването на духоборите, които са преследвана религиозна секта в Русия. Възгледите на сектата са близки до толстоизма.

Сюжет[редактиране | редактиране на кода]

Романът отразява религиозния светоглед на Толстой, проектиран върху обществения живот в Русия в края на 19 век. Главният герой княз Нехлюдов претърпява нравствен катарзис, който настъпва при обзелото го чувство за вина при срещата му с Маслова – подсъдима проститутка, която като девойка е била съблазнена от княза и изоставена. Личната вина на Нехлюдов го принуждава да осъзнае не само своя безнравствен живот, но и изкуствения лицемерен и паразитен живот на богатите, били те държавни служители или частни търговци. Нехлюдов достига до Бога, разбиран като нравствен закон, заложен в човека. Изпълнението на този закон е смисълът на живота. Но този смисъл те противопоставя на реалния свят, в който няма място за нравствени хора. В реалния свят господстват лицемерната псевдохристиянска вяра и бруталното насилие на държавата, на които слугуват всички хора от страх да не изгубят живота си.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Л.Н.Толстой, Събрани съчинения в 14 тома, том 13, София, 1956 г, изд. Народна култура.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]