Върбово кротиче

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Върбово кротиче
♂ Върбово кротиче
Върбово кротиче
Природозащитен статут
LC
Незастрашен[1]
Червена книга на България
VU
Уязвим[2]
Класификация
царство:Животни (Animalia)
(без ранг):Двустранно симетрични (Bilateria)
тип:Членестоноги (Arthropoda)
клас:Насекоми (Insecta)
разред:Водни кончета (Odonata)
семейство:Lestidae
род:Chalcolestes
вид:Върбово кротиче (C. viridis)
Научно наименование
(Vander Linden, 1825)
Върбово кротиче в Общомедия
[ редактиране ]

Върбовите кротичета (Chalcolestes viridis) са вид насекоми от семейство Lestidae. По-големи струпвания се образуват в сенчести места покрай бреговете на реката.

Размножаване[редактиране | редактиране на кода]

Снасяне на яйца не е наблюдавано, но известно е, че за това видът използва връхни клонки на дървесни видове над самата вода. Това не се наблюдава при никой от видовете от род Lestes.

Разпространение[редактиране | редактиране на кода]

Разпространени са в Централна Европа и Средиземноморието, включително в България. В България живее близо до реки. Данните върху разпространението на вида са изключително малко. Данните върху разпространението на вида са крайно оскъдни. За сега със сигурност е установен в райони, разположени до 250 м.н.в.

Летене[редактиране | редактиране на кода]

Най-ранните наблюдения са от периода 20 – 30.07.1994 от Северна България, а най-късните (28.08.1987) от югоизточната част на страната. Повечето съобщения са от летните месеци (края на юли-началото на август), но от това не следва, че би трябвало да приемем вида като летен. Близкият до него C. parvidens лети до късно през сезона (до ноември). Като най-вероятна група, към която C. viridis би могъл да бъде причислен, е на лятно-есенните видове.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Chalcolestes viridis (Vander Linden, 1825). // IUCN Red List of Threatened Species. International Union for Conservation of Nature. Посетен на 3 януари 2023 г. (на английски)
  2. Червена книга на Република България. Върбово кротиче. Посетен на 2022-03-29